Kinderboekenweek 2022: Gi-Ga-Groen!

Tijdens de Kinderboekenweek (5 t/m 16 oktober) organiseert Bibliotheek Dommeldal verschillende activiteiten voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. De Kinderboekenweek staat dit jaar in het teken van de natuur, onder het motto Gi-Ga-Groen!. Er zijn heel veel kinderboeken die je helpen de natuur te ontdekken en te begrijpen. Tijdens de Kinderboekenweek 2022 gaan kinderen mee op avontuur om al het moois van de natuur te zien en ontdekken ze wat je kunt doen om de natuur te helpen.

Activiteiten Geldrop
Bibliotheek Dommeldal, vestiging Geldrop organiseert tijdens de Kinderboekenweek leuke activiteiten om te lezen en leren over hoe mooi de natuur is.

/// Gi-Ga-Groen: Botanisch Stoepkrijten ///
Bibliotheek Dommeldal i.s.m. IVN Geldrop
woensdag 12 oktober

Stoepplantjes zoeken, met een app de namen ontdekken en die erbij schrijven. Tijdens de Gi-Ga-Groene Kinderboekenweek mogen kinderen op woensdag 12 oktober van 14.00 tot 16.00 uur meedoen met IVN Geldrop en Bibliotheek Dommeldal. Aanmelden is nodig, via http://www.bibliotheekdommeldal.nl/activiteiten, dus wees er snel bij!

Giga-groene helden
Stoepplantjes zijn kleine helden. Ze overleven tussen straatstenen en stoepranden terwijl wij gewoon om en over ze heen lopen en honden ze nat plassen. Al die miljoenen, miljarden plantjes zijn belangrijk in steden en dorpen. Ze helpen veel kleine beestjes aan voedsel. We mogen er dus best wat meer aandacht voor hebben. Daar gaan de bieb en IVN wat aan doen! Ga je mee stoepkrijten?

Gi-Ga-Groen: botanisch stoepkrijten
In de bibliotheek in Geldrop (Heuvel 94) staan natuurgidsen voor jou klaar. Zij vertellen interessante weetjes over die sterke stoepplanten. Daarna ga je met je telefoon of een iPad van de bieb op pad om in groepjes te zoeken naar stoepplantjes. Dat wordt giga-leuk!

Per groepje gaat een begeleider van IVN mee. Die helpt je de naam te achterhalen van gevonden plantjes, met een determineer-app. Vervolgens schrijf je met stoepkrijt de naam bij het plantje. (Dat heet botanisch stoepkrijten). Je mag er extra krijtversieringen bij tekenen. Klaar? Dan maak je een foto met je telefoon of de iPad.

Napret
Na afloop bekijken we samen de foto’s op een groot scherm in de bieb en proosten we met een lekker glas fris. Misschien hebben we nog tijd voor een mooi verhaal.

’s Avonds of de volgende dag kun je met je ouders langs de plantjes wandelen. Zij willen vast ook van alles weten over de groene stoephelden en de mooie versieringen die jullie gemaakt hebben.

Aanmelden
Deze activiteit is voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Maar als je 6 of 7 bent en ook mooi kunt krijten, mag je ook meedoen. Ben je lid van de bieb of IVN? Dan kost het € 3. Anders betaal je € 5. Kaartjes bestellen kan via de website van de bibliotheek: www.bibliotheekdommeldal.nl/activiteiten. Heb je een ouder of een opa of oma die ook alles willen weten over stoepplantjes? Die mag aansluiten zonder aanmelden.

/// Het Grote Boek ///
Bibliotheek Dommeldal i.s.m. De Wiele Creatief, Literair Café Dommeldal en Cultuur aan de Dommel
5 t/m 16 oktober

De allermooiste, winnende verhalen over zwevende bomen, pratende planten of reusachtige fantasiedieren komen tijdens de Kinderboekenweek (5 t/m 16 oktober) in Het Grote Boek: een gigantisch boek in een grote doorzichtige container bij de bibliotheken van Geldrop en Mierlo. Kom jij deze Gi-Ga-Grote verhalen ook bekijken?