Bodemdiertjes scheppen bij IVN Geldrop

Bodemdiertjes scheppen en met vergrootglazen bestuderen kan op maandag 6 juni (Tweede Pinksterdag) van 13 tot 17 uur rondom natuurinformatiecentrum De Paardestal, op Landgoed Kasteel Geldrop. Gelijktijdig is de tentoonstelling over versieren door dieren te bezichtigen.

Bodemdiertjes: grond van ons bestaan
Zonder bodembeestjes hebben we geen gezonde grond. Planten groeien dan onvoldoende en water kan niet goed in de grond zakken. Dat betekent voedseltekort en bij zware regen wateroverlast. En daar blijft het niet bij: we hebben onvoldoende gezuiverd water en katoenen kleding. We moeten dus zuinig zijn op onze kleine bodembewoners. We kunnen ze helpen door blad in de tuin te laten liggen en zo min mogelijk de grond om te spitten. Kunstmest en gif (ook ‘biologische bestrijdingsmiddelen’) kunnen we maar beter niet gebruiken.

Opscheppen en versieren
Bij IVN Geldrop is op Tweede Pinksterdag al wat je nodig hebt aanwezig om bodemdiertjes beter in beeld te krijgen. Pas als je door vergrootglazen kijkt, zie je hoe mooi veel wriemelbeestjes zijn. Vooral kinderen vinden het prachtig. Slakken, larven van vliegen, duizendpoten, miljoenpoten, pissebedden… ze liggen allemaal voor het opscheppen. Eigenlijk alles wat je ook in de strooisellaag vindt.

Tegelijkertijd is in De Paardestal de interactieve expositie ’IVN 50 jaar Op de versiertoer’ te zien. De activiteiten zijn gratis en vinden plaats in en om de voormalige paardenstallen en het koetshuis. Samen vormen zij het natuurinformatiecentrum De Paardestal. Ook de kinderboerderij, zintuigentuin en bloemenhof zijn geopend.