Vijf Supervrijwilligers in ’t Zonnetje gezet

Nieuws van de gemeente: Ploni van Campen, Supervrijwilliger bij IVN

Tijdens de Nationale Vrijwilligersdag op dinsdag 7 december 2021 staan we stil bij het vrijwilligerswerk én hebben we een paar Supervrijwilligers uit onze gemeente extra in het zonnetje gezet. Door de aanscherpingen is in plaats van de feestelijke VIP-avond een andere manier gezocht om de Supervrijwilligers in ‘t Zonnetje te zetten. Wethouders Looijmans en Van de Laar hebben namens het college van B&W de Supervrijwilligers thuis verrast met ‘huisdeurbezoeken’. 

In de gemeente Geldrop-Mierlo richt de inzet op vrijwilligers en vrijwilligersbeleid op een drietal aspecten: faciliteren, ondersteunen en waarderen. Dit jaar staat vrijwilligerswerk extra in het spotlicht, want 2021 is het Nationaal Jaar van de Vrijwillige Inzet. Om onze waardering te laten zien en merken konden in november alle vrijwilligers een gratis filmavond bijwonen. Helaas hebben we vanwege de corona-aanscherpingen de laatste filmavond moeten annuleren én voor de uitreiking van de waarderingen een andere invulling gekozen.

16 genomineerden, 5 Supervrijwilligers van het Jaar 2021

Iedere vrijwilliger in de gemeente kon een Supervrijwilliger zijn. Iedereen en elke organisatie kon een Supervrijwilliger nomineren. Degene die de nominatie deed, maakt een vrijwilliger in potentie een Supervrijwilliger. De jury, bestaande uit stakeholders/experts die dagelijks met vrijwilligers en vrijwilligerswerk te maken hebben, heeft zich verdiept in het verhaal erachter en heeft uit de 16 nominaties 5 Supervrijwilligers verkozen.

Waardering en/of aansporing

Bij de beoordeling heeft de jury niet alleen naar het verleden gekeken, maar ook naar de toekomst: de Supervrijwilliger kan ook worden aangespoord om met het vrijwilligerswerk door te gaan en/of om anderen bij het vrijwilligerswerk te betrekken c.q. te inspireren. Ook is uit een diverse mix van activiteiten gekozen: actief met cultuur, welzijn, de wijk, taal en natuur. 

De Supervrijwilligers

De Supervrijwilligers van het Jaar 2021 zijn
–    Ploni van Campen, Supervrijwilliger bij IVN, als secretaris maar ook zeer actief met doe-klussen (bijv. over duurzaamheid)
–    Frans Willems, een soort van ‘professioneel’ Supervrijwilliger, o.a. voor de Liberty loop, Dodenherdenking, GeldropsPride, etc.
–    Cilia Jongen, Supervrijwilliger die nieuwkomers helpt met de Nederlandse taal. Bescheiden qua mens, groots in de impact!
–    Bram Schoonen, scheidend penningmeester en ‘spil’ bij de Neil Armstrong Scouting Groep
–    Liny Veeloo en Siert Veeloo, Supervrijwilligers-echtpaar bij de wijkvereniging Braakhuizen Zuid