GELDROP-MIERLO SAMEN

Opinie-stuk PVDA Geldrop-Mierlo

De gemeente Geldrop-Mierlo bestaat komende januari al 18 jaar, toch hoor je de volledige naam van onze mooie gemeente maar amper vallen. We spreken over het mooie Mierlo, dat in de schaduw van twee grote steden toch nog rust en ruimte kent. Of het prachtige Geldrop, met de geweldig mooie kasteeltuin en de nabijgelegen Strabrechtse heide. Er overnachten niet voor niets jaarlijks een klein half miljoen toeristen in Geldrop-Mierlo[1]. Geldrop en Mierlo hebben ondanks grote invloed van Eindhoven en Helmond hun dorpse identiteit kunnen behouden.

in 1968 en Brandevoort in 1995. Een stad met ambities, die Mierlo zelf ook nog het liefst zou annexeren. De keuze om bij Geldrop aan te sluiten is daarom bewust gemaakt, zodat het dorps karakter in stand zou blijven. Geldrop is eveneens zo afhankelijk van Mierlo, zonder Mierlo zou het geen onafhankelijke gemeente kunnen zijn en op zoek moeten gaan naar een andere fusie.

De trots van onze gemeente is toch iets wat mist onder de meeste bewoners. Mierlonaren denken dat Geldrop al het geld en aandacht krijgt, omdat het de grotere kern is. Dus vraagt het zich af of het niet beter met Helmond kon fuseren al die jaren geleden, zou Mierlo dan wel de waardering krijgen die ze verlangt? Geldrop is zo afhankelijk van Eindhoven dat veel Geldropenaren wekelijks meer te vinden zijn in Eindhoven, dan jaarlijks in Mierlo. De samenhang tussen onze kernen is iets wat ver te zoeken is. We lijken daarom steeds meer op een uitgehuwelijkt stel, wat eigenlijk zielsongelukkig is.

Er zijn duizenden mogelijke redenen waarom bewoners dit gevoel nog niet krijgen, maar laten we daar niet de focus op leggen. We moeten trots zijn op deze mooie fusie, we hebben namelijk aan elkaar te danken dat we onze identiteit kunnen behouden. Onze dorpen zijn om trots op te zijn en onze gemeente dus ook!

Stijn van Hoek

Actief jongere lid van de PvdA Geldrop-Mierlo en de Jonge Socialisten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s