PvdA Geldrop-Mierlo in actie tegen menstruatie-armoede

Er heerst veel verborgen armoede in Geldrop-Mierlo. Eén van de minder bekende vormen hiervan is menstruatie-armoede, wat een specifieke groep vrouwen en meisjes hard raakt.

Tijdens de Commissie Samenleving bracht PvdA Geldrop-Mierlo burgercommissielid Marie Heleen van de Ven dit onderwerp ter sprake, in reactie op de gemeentebegroting 2022-2025. Ze deed dat met de volgende stelling: “We vinden dat de gemeente actief beleid moet gaan inzetten om menstruatie-armoede aan te pakken.”

Wat is menstruatie-armoede?
Men spreekt hiervan wanneer een vrouw of meisje geen geld heeft om de middelen te kopen die ze nodig heeft om de menstruatie hygiënisch en zelfverzekerd door te komen. Een kind hoort al niet in armoede te leven, maar als je dan ook niet naar school of je werk kunt, of niet met vrienden durft af te spreken omdat je jezelf schaamt voor je persoonlijke verzorging, is dat dubbel zo erg.

Naast een financiële ondersteuning moet er ook goede voorlichting komen over menstruatie-armoede en de gevolgen daarvan. PvdA-burgercommissielid Van de Ven zegt hierover het volgende: “Dat het in een land als Nederland en daarmee een gemeente als Geldrop-Mierlo bestaat dat er voor een dergelijke basisbehoefte geen geld is onder 10% van de bevolking, maakt dat het schaamrood tot aan mijn enkels toe wegloopt.”

Ludieke uitdeelactie menstruatiematerialen
Tijdens de Commissievergadering Samenleving riep Van de Ven op om hier meer aandacht aan te geven, door budget hiervoor vrij te maken en meer uitgiftepunten in onze gemeente beschikbaar te maken. Van de Ven vult aan: “Er is nu slechts één uitgiftepunt in Geldrop, op particulier initiatief. Ik zou het geweldig vinden als er meer uitgiftepunten komen, ook in Mierlo.” Voor de commissieleden en het publiek deelde ze flyers en een proefverpakking menstruatiemateriaal uit. Remco van den Vossenberg van DPM, de uitgedaagde partij op deze stelling, was het grotendeels eens met de stelling en stelde voor om samen met de PvdA Geldrop-Mierlo te bekijken of hiervoor een motie geschreven kan worden. Op ludieke wijze gaf ze wethouder Looijmans een gevulde mand met menstruatiematerialen, om een kleine start in Mierlo te kunnen maken. Hij reageerde hier sportief op en beloofde naar dit onderwerp te gaan kijken.