Oproep: Maak je eigen dier van (zwerf)afval!

Aan de slag met kunst, (zwerf)afval en natuur in de herfstvakantie

Een dier of insect knutselen van materialen die je buiten vindt… beginnen jouw handen ook al te kriebelen als je daaraan denkt? Doe dan mee aan deze leuke uitdaging voor in de herfstvakantie en ga creatief aan de slag met kunst, (zwerf)afval en natuur!
IVN Geldrop en Bibliotheek Dommeldal organiseren in november, de ‘Maand tegen het (zwerf)afval’, een wedstrijd en expositie waarmee jullie thuis aan de slag kunnen gaan.


Wat is de opdracht?
Maak een dier van (zwerf)afval en knutsel deze met allerlei (zwerf)afval materialen die je vindt in de natuur of in je huis. Verwerk daar zoveel mogelijk materialen uit de zwerfafval top 10 in, maar ook minimaal één mondkapje. Het knutselwerk mag plat of in 3D zijn en mag maximaal 2 schoenendozen groot zijn. We willen je uitdagen om géén nieuwe spullen te kopen om dit dier/insect te maken.

Je kunt jouw (zwerf)afval-dier van 25 oktober tot en met 8 november* inleveren aan de balie van de bibliotheek in Geldrop of Mierlo. Vermeld hierbij: je naam, leeftijd en contactgegevens (e-mailadres en telefoonnummer).
De knutselwerken worden gejureerd in twee categorieën: kinderen tot 8 jaar en jongeren vanaf 8 jaar. Natuurlijk is er ook een prijs voor de meest creatieve uitvoering! De uitreiking van de prijzen zal plaatsvinden op 26 november om 16.00 uur in de bibliotheek in Mierlo.

Expositie
De mooiste inzendingen – we hopen eigenlijk allemaal – worden vanaf 15 november met de naam van de maker in een vitrine gezet tijdens de expositie De onzin van RUBBISH in Kunstzaal Dommeldal in Bibliotheek Dommeldal, vestiging Mierlo.
 
We wensen jullie heel veel succes bij het maken van een (zwerf)afval-dier, het zoeken naar bruikbare materialen en het knutselen van jouw kunstwerk. En we zien jullie inzendingen heel graag tegemoet!
 
* Bij het inleveren van het kunstwerk geef je toestemming dat jouw kunstwerk gefotografeerd mag worden en dat deze foto ook online gepubliceerd en verspreid mag worden. Tevens geef je toestemming voor het exposeren van jouw kunstwerk in de expositie De onzin van RUBBISH.

Zwerfafval top 10
Sigarettenfilters zijn de meest gevonden voorwerpen, gevolgd door blikjes en snoep- of koekwikkels. Ook zogenaamd ‘corona-afval’ werd veel gevonden, zoals mondkapjes.
Het blikje is sinds september 2020 ‘gestegen’ van de 3e naar de 2e plek. En de flesjes zijn uit de top 3 verdrongen door de snoep- en koekwikkels. Top 10 meest gevonden items met de afbraaktijden:
1. Sigarettenfilters (31,5%) – afbreektijd 2-12 jaar
2. Blikjes (9,9%) – afbreektijd 50 jaar
3. Snoep- of koekwikkels (9,2%) – afbreektijd oneindig
4. Flesjes (3,5%) – afbreektijd oneindig
5. Servetten en (vochtige) tissues (2,3%) – afbreektijd enkele maanden
6. Bekers (2,3%) – afbreektijd oneindig
7. Mondkapjes (2,1%) – afbreektijd oneindig
8. Sigarettenpakjes (1,7%) – afbreektijd oneindig
9. Flesdopjes (1,7%) – afbreektijd oneindig
10. Zakken en tasjes (1,4%) – afbreektijd 10-20 jaar