Paddenstoelen vinden met IVN Geldrop

Paddenstoelenliefhebbers kunnen zondag 24 oktober gratis met IVN Geldrop mee op paddenstoelenexcursie op het oude steenoventerrein in Nuenen. De wandeling duurt anderhalf à twee uur en start om 14 uur bij het hek van ‘Bloem en tuin’ in Nuenen, net voorbij Parallelweg 14. Kinderen welkom (honden niet).

De foto is gemaakt door Liesbeth Dirkse

Moord en brand in zwammenland
Paddenstoelen ontdek je altijd wanneer je met een IVN-gids op zoek gaat, zelfs in een periode met weinig regen. Dit vroege najaar krioelde het van de aardappelbovisten: knolvormige stuifzwammen die goed tegen droogte kunnen. Verder viel het nogal tegen maar intussen is er gelukkig een plens water gevallen. Daar knappen de natuur en de paddenstoelenminnaars van op. Tijd dus om op zoek te gaan naar dodemansvingers, dennenmoorders en kogelzwammen. Ook de dennenvlamhoed en zwavelkoppen kunnen op het steenoventerrein opduiken. Garantie voor de soorten kan IVN niet geven, voor een natuurboost wel. Mocht de oogst toch nog wat tegenvallen, dan valt er toch genoeg te genieten van hetgeen de herfst te bieden heeft aan kleuren, vormen en geuren.

Spiegeltje mooi meegenomen
Wie het aandurft, is van harte welkom op het startpunt aan het eind van de parallelweg, vanuit Geldrop na de spoorovergang over de Collse Hoefdijk rechts. De excursie (zonder honden) duurt ongeveer anderhalf uur maar kan wat uitlopen. Een spiegeltje is handig om de onderkant van hoeden te bekijken want IVN laat paddenstoelen staan. Zo kan iedereen er van genieten, ook slakken en kleine knaagdieren. Die deinzen er niet voor terug zelfs een giftige paddenstoel op te peuzelen, iets wat mensen duur zou komen staan.

IVN Geldrop is ook op facebook. Wie lid wil worden, kan een mailtje sturen naar ivngeldrop@gmail.com of zich aanmelden via de website http://www.ivn.nl/geldrop.