Woningen duurzaam verwarmd in Geldrop-Mierlo

Vraag van onze gemeente: Geef uw reactie

De gemeente is bezig met een plan voor de overgang van aardgas naar een duurzamer alternatief voor het verwarmen van woningen: de Transitievisie Warmte. De eerste versie van het plan is klaar en daar kunt u op reageren. Zo beginnen we samen aan de voorbereidingen voor deze ‘warmtetransitie’.
Wat gaan we doen?

De overheid heeft besloten dat Nederland uiterlijk in 2050 geen gebruik meer maakt van aardgas. Als gemeente gaan we nu aan de slag om dat mogelijk te maken. Een eerste stap is het zorgen voor beter geïsoleerde huizen. Daar kunnen we meteen mee beginnen. Ook heeft de gemeente – samen met veel andere partijen – een eerste inschatting gemaakt van alternatieve warmtebronnen. Er is gekeken welke buurten het meest kansrijk zijn voor een succesvolle overgang naar gasvrije woningen en met die buurten gaan we starten. De andere wijken in de gemeente komen later aan de beurt. Dit en meer kunt u allemaal lezen in de Transitievisie Warmte waarvan de eerste versie nu klaar is. We zijn benieuwd wat u hiervan vindt. U kunt hier de visie bekijken. Wilt u reageren op de visie? Stuur uw reactie dan uiterlijk 28 september per e-mail naar samenduurzaam@geldrop-mierlo.nl. Uw reactie nemen we mee bij het maken van de definitieve Transitievisie Warmte. De verwachting is dat deze eind 2021 klaar is.
Waarom gaan we over op aardgasvrij wonen?

Op dit moment gebruiken bijna alle woningen en andere gebouwen in Nederland aardgas voor het verwarmen van ruimten. Dit leidt tot een flinke CO2-uitstoot en dat zorgt weer voor een stijging van de temperatuur op de aarde. Dit heeft grote gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan extremer weer, meer hitte en wateroverlast. Daarom is wereldwijd afgesproken om de CO2-uitstoot te verminderen.
Wat kan ik nu al doen?

De overstap naar aardgasvrij wonen is niet voor iedereen makkelijk. Ook zijn nog niet alle oplossingen bekend. Wilt u kijken naar wat er al wel mogelijk is? Dan kunt u terecht op de website van Milieu Centraal. Daar vindt u uitleg en een stappenplan naar een aardgasvrije woning.

Verder zijn er maatregelen die u nu al kunt treffen om straks voorbereid te zijn, zoals isoleren. Isoleren maakt uw huis comfortabeler en de kosten verdienen zichzelf meestal in een paar jaar terug. Woont u in een huurwoning? Dan kunt u bij uw woningcorporatie navragen wat de plannen zijn.
Waar vind ik meer informatie?

Op de pagina Samen aardgasvrij vindt u meer informatie. Ook kunt u daar nagaan of er subsidie of financiering is voor de maatregelen die u wilt nemen.

Wilt u graag een persoonlijk gesprek over subsidies, duurzaam wonen of het voorbereiden van uw huis op wonen zonder aardgas? Maak een afspraak bij Energiehuis slimwonen. De deskundige vrijwilligers daar helpen u met informatie en denken met u mee als u aan de slag wilt met uw woning.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s