Korte paddenstoelencursus IVN Geldrop in oktober

Over de opruimers in de natuur geeft Harrie Broeksteeg bij IVN Geldrop een minicursus. In twee lesavonden en twee excursies word je (nog) enthousiaster over paddenstoelen. De lessen zijn in natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark. Start 4 oktober, afsluiting 23 oktober. Inschrijven kan tot 25 september.

Info en aanmelden tot 25 september:
Het lesgeld bedraagt € 30, cursusmateriaal en koffie/ thee inbegrepen (voor leden van IVN Geldrop € 25). Uiteraard houden we rekening met de dan geldende coronaregels. Je kunt je opgeven bij Dorothé Heiligers, dorotheheiligers@hotmail.com, T: 040 2855285.

Zwammen in geuren en kleuren
Paddenstoelen kun je het hele jaar door vinden maar het najaar is het topseizoen, althans als het vochtig genoeg is. Niet elke paddenstoel heeft een hoed, steel en plaatjes zoals de rood-witte vliegenzwam. Zwammen zijn er in allerlei vormen, kleuren en maten. Veel namen zijn verklarend of soms juist raadselachtig. Ze kunnen verwijzen naar bijvoorbeeld de verschijningsvorm, geur of bijgeloof. Wat te denken van inktviszwam, droge slijmkop, grote stinkzwam en heksenboleet…

Terwijl de ene natuurliefhebber watertandt van zwaargewichten zoals de reuzenbovist, raakt de andere betoverd door pietepeuterige wieltjes of minuscule slijmzwammen. Zeker als je ook oog hebt voor het kleine, gaat er een grote wereld voor je open. Je gaat steeds meer zien!

Mee op ontdekkingsreis?
Wil jij meer weten over paddenstoelen dan heeft IVN Geldrop een mooie startcursus voor je. De twee lessen zijn op maandag 4 en 18 oktober van 20.00 tot 22.15 uur. Ze vinden plaats in natuurinformatiecentrum De Paardenstal, gelegen in het kasteelpark. Docent Harrie Broeksteeg gaat onder meer in op de ecologie, de levenscyclus en bedreiging van de paddenstoelen, de kringloop van de natuur en determinatie (benoeming). Vóór de koffiepauze is er theorie en na de korte pauze is er practicum. De excursies zijn op zondag 10 oktober en zaterdag 23 oktober. Tijd en gebied wordt t.z.t. bepaald.