Oproep: wat betekent het om te leven in armoede

Armoede is overal en kan iedereen overkomen. Mensen verliezen hun baan, gaan uit elkaar of hebben simpelweg pech in hun leven. De gevolgen zijn groot, want armoede zorgt ervoor dat je kwaliteit van leven flink daalt. Daarnaast stijgt je stress en wordt het steeds moeilijker om goede beslissingen te nemen. Dit heeft gevolgen voor volwassenen, maar ook kinderen. Armoede stort mensen in ellende. De vrees is dat het aantal mensen en gezinnen dat in armoede leeft na Corona weer verder gaat stijgen. De huidige steunmaatregelen zorgen ervoor dat er veel minder faillissementen zijn dan normaal, maar die steun vervalt binnenkort.

Paul Elsendoorn van PvdA Geldrop-Mierlo vertelt: “Straks na de Corona-crisis komt er een einde aan allerlei inkomensmaatregelen en mensen pakken de draad weer op. Ik verwacht dat sommigen van ons dan in de financiële problemen komen, omdat het allemaal anders loopt dan men had verwacht. De kans is groot dat een veel grotere groep inwoners van onze gemeente verder in de armoede belandt. Wij willen bekijken wat de gemeente kan doen om onze inwoners goed te helpen.”

Tussen wal en schip
De gemeente doet veel aan armoedebestrijding, maar bijstand wordt verleend tot een grens van 120% van de norm. Dat is voor een alleenstaande ouder bijvoorbeeld € 1.290 bruto per maand. Er zijn heel wat mensen en gezinnen die daar met hun inkomen een klein beetje boven zitten en daardoor tussen wal en schip raken. Zij kunnen geen aanspraak maken op bijstand en vallen tussen de wal en het schip.

Toch is er ook dan nog veel geregeld. In Geldrop-Mierlo zijn er veel organisaties die zich inzetten voor mensen in armoede. Deze initiatieven proberen allemaal op een ander vlak mensen te helpen. Het blijkt wel moeilijk te zijn om te weten waar mensen dienen aan te kloppen en vaak worstelen organisaties met ruimtegebrek.

Oproep aan mensen met ervaring
De PvdA Geldrop-Mierlo vindt het belangrijk om te weten wat er leeft. Op die manier kan de partij zich in de gemeenteraad hard maken voor zaken die de inwoners écht helpen. Daarom doet de partij een oproep aan mensen die weten hoe het is om te leven in armoede. Paul Elsendoorn; “We willen graag met ervaringsdeskundigen in gesprek, om zo samen te bepalen wat er moet gebeuren om het leed dat Corona nog gaat veroorzaken zoveel mogelijk te beperken’.

Weet je hoe het is om te leven in armoede omdat het jezelf is overkomen of omdat je mensen kent die het is overkomen  en wil je daar over praten? Neem contact op met de PvdA Geldrop-Mierlo via paul.elsendoorn@geldrop-mierlo.nl