Zwerfafval ruimen als spel door Jeugd IVN Geldrop

Een educatief afvalspel gevolgd door fanatiek zwerfafval opruimen: op die manier betrekt IVN Geldrop kinderen op speelse wijze bij een groot milieuprobleem.

De foto is gemaakt door Margot Klaren

Jeugd IVN Geldrop heeft regelmatig op vrijdagavond fijne, leerzame activiteiten in natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark. Vrijdag 25 juni stond de avond in het teken van zwerfafval.

Als eerste werd een spel gespeeld waarbij de kinderen de afbraaktijden van verschillende soorten zwerfafval moesten inschatten. Daaronder waren een klokhuis (2 weken), krant (half jaar) blikje (50 jaar), mondkapje en plastic flesje. Die laatste twee vallen uiteen in kleine stukjes plastic en vergaan nooit. Ze komen overal terecht, op land en in het water, en dieren eten ze op. Zo maakt plastic onbedoeld deel uit van de kringloop. Dat maakte indruk. De kinderen realiseerden zich daarna des te meer hoe goed het is om zwerfafval te voorkomen en hoe zinvol een opruimactie dus is.

Vervolgens gingen de Jeugd IVN’ers met afvalgrijpers in drie groepen zwerfafval opruimen: een groep bleef in de kasteeltuin, een andere groep ging naar het dorp en de derde ging de Skandiawijk in. Om het extra leuk te maken, kregen ze een formuliertje met allerlei soorten afval dat ze misschien tegen konden komen. Het werd een sport om alles van dat lijstje te vinden! Al met al  werden onder begeleiding vier volle zakken afval verzameld in een uur tijd.

IVN,  Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, hoopt dat kinderen duurzaam handelen vanzelfsprekend gaan vinden. IVN won in juni de  Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2021.