Wanneer bekent gemeente Geldrop-Mierlo regenboogkleur?

Overal in Nederland ontstaan initiatieven waarbij gemeenten en organisaties spontaan hun zorg en afschuw uitspreken over de LHBTI+ discriminerende wetgeving in Hongarije. Een land dat lid is van de EU. Gemeentehuizen, bruggen en andere gebouwen vlaggen de regenboogvlag of worden in regenboogkleuren aangelicht. De commotie is groot en het EK voetbal heeft daar ook in bijgedragen.

In het bestuur van Geldrop-Mierlo is van die spontaniteit weinig terug te vinden. Afgelopen week vroegen  vier fracties (PvdA, GroenLinks, SAMEN en D66) om de regenboogvlag te hijsen in Geldrop-Mierlo, om te laten zien dat ook onze gemeente staat voor gelijke mensenrechten voor iedereen. Het college van Geldrop-Mierlo gaf echter nul op rekest. De wethouder van emancipatie verwoordde het namens het gehele college als volgt: ‘het gaat hier om een internationale kwestie, er zijn wereldwijd 71 landen met anti-homobeleid en dat iedere keer in actie komen met een symbool niet helpt en bijdraagt aan symboolinflatie.’

Woordvoerder Rita Bemelmans laat namens de vier partijen weten: “Deze verklaring vinden wij tenenkrommend, frustrerend en diep teleurstellend. Dit is geen college van regenboogkleuren. Ze voelen niet aan hoe belangrijk het is om solidariteit uit te stralen. Misschien zijn onze verwachtingen wel iets te hoog. Wat kan je tenslotte verwachten van een college dat zelf geen enkele vorm van diversiteit in zich heeft”.

Voorzitter van de landelijke COC organisatie Astrid Oosenbrug reageert ook op de kwestie: “Bizar dat veel mensen en bestuurders niet snappen waarom Hongarije en Polen, als Europese landen binnen de unie, voor ons meer emotie oproepen, met je symboolinflatie, ga je schamen.”

Komende zondag speelt het Nederlands elftal een wedstrijd in Budapest. Het COC roept iedereen in Nederland op om die dag de regenboogvlag uit te hangen. De vier partijen zouden graag zien dat de vlag ook in Geldrop-Mierlo op zoveel mogelijk plekken zichtbaar is. Rita Bemelmans laat weten;  “We hopen natuurlijk ook dat hij op het gemeentehuis hangt, want wij zijn ervan overtuigd dat we niet genoeg kunnen laten zien als maatschappij dat we iedereen accepteren. De wereld veranderen doen we niet door achterover te leunen!”