Kasteel Geldrop legt met IVN Geldrop 1000 m2 Voedselbos aan

Een Voedselbos in het kasteelpark ten dienste van educatie en de biodiversiteit, daarvoor sloegen het kasteelbestuur en IVN Geldrop de handen ineen. De vrijwilligersactie NL Doet betrok mensen van buiten de twee organisaties bij de werkzaamheden.

“De aanleg van een voedselbos in het noordelijk deel van het Kasteelpark was een voorstel van Kasteel Geldrop. We hebben een donatie ontvangen van de familie Van Engelen, Eigenenergie.net en de Vrienden van Kasteel Geldrop, die we graag hieraan willen besteden,” vertelt Bram van Dorp. Hij is als officemanager in dienst van het landgoed en als privépersoon voorstander van duurzame tuinen en plantsoenen die de biodiversiteit dienen. Meewerkend geeft hij leiding aan de ploeg vrijwilligers, voor het grootste deel vrouwen die zich aanmeldden via de vrijwilligersactie NL Doet. Tegenover de paddenpoel gaan ze brandnetels te lijf en kuilen ze jonge boompjes, struiken en planten in op een stuk vrijgemaakte grond. 

“We hebben ook nog eens € 330 subsidie gehad van het Oranjefonds, dat NL Doet faciliteert. Dat is mooi meegenomen,” zegt Bram. “Daarvan hebben we boompjes en zo aangeschaft waarvan je de vruchten kunt eten, dan wel de bloemen of het blad, of je kunt er thee van trekken. Andere zijn geschikt voor vogels. Het wordt een bosje voor mensen maar ook voor kleine dieren.”

Wens uitgekomen
“We hebben het IVN om advies en hulp gevraagd. Het leek me bovendien spannend voor het Jeugd IVN en educatief om de ontwikkeling van een voedselbos de komende jaren mee te kunnen maken en te bepalen.” Zo verklaart Bram waarom Landgoed Kasteel Geldrop de samenwerking zocht met de buren van het kasteel.

IVN-bestuurslid Plonie van Campen valt Bram bij. “Het is een project waar wij helemaal achter staan. Bij IVN Geldrop leefde al een poosje de wens een Voedselbos aan te leggen in het kasteelpark dus we waren heel blij met de uitnodiging. Met een aantal van onze jeugdactiviteiten kunnen we hierop aansluiten. De kinderen zien dan dat ze met hun invloed de natuur een handje kunnen helpen. En ze zien de groei, bloei en ontwikkeling van natuur nog meer van dichtbij! We hopen dat dit de basis legt voor duurzaam, natuurbewust gedrag gedurende de rest van hun leven.”

Reeën en water uitdaging
Afgelopen paar maanden werd de eerste schop in de grond gestoken. Bramen en riet werden verwijderd, een meidoornhaag en takkenril aangelegd. Die moeten het de reeën moeilijker maken om in de tuin te foerageren. Want ja, in het groene centrum van Geldrop leven reeën en ook vossen trouwens. “Het is een uitdaging om hier een Voedselbos aan te leggen, ook omdat het zo’n nat stuk grond is,” constateert Plonie in haar modderige laarzen. “Maar je kunt er weinig van zeggen tegenwoordig. Door de klimaatverandering kunnen zelfs zompige percelen uitdrogen.”

Tevreden vrijwilligers
Ter voorbereiding van de werkdag heeft Bram een werkplan opgesteld. Er moet flink aangepoot worden. Vrijwilliger Helmi, een van de oudste, vindt dat juist plezierig. “Ik doe ieder jaar mee met NL Doet en houd ervan stevig te werken. Het Voedselbos sprak me aan en het is lekker dichtbij.” Bij de afsluiting klinken tevreden geluiden: “Het was leuk om samen te doen,” en “we hebben grote stappen gezet.” In het najaar volgt een tweede actiedag. Plonie en Bram hopen de NL Doet-vrijwilligers dan weer te zien en dat ze zich aan het Voedselbos willen verbinden voor langere tijd.