Wethouder overhandigt cadeau aan basisscholen namens 50-jarig IVN Geldrop

Een jubileumcadeau voor alle Geldropse basisscholen ter ere van het 50-jarig bestaan van IVN Geldrop. Honderden onderbouwleerlingen ontvingen kweeksetjes voor afrikaantjes. Wethouder van Otterdijk van natuur en milieu reikte ze 18 mei uit aan de Van der Puttschool. Daarmee onderstreept hij het belang van het scholenwerk van IVN.

Afrikaantjes voor honderden leerlingen
IVN Geldrop natuureducatie viert feest en deelt uit. Een kweeksetje met afrikaantjeszaad voor iedere leerling van de onderbouw betrekt basisschoolleerlingen bij zowel de natuur als de jubilerende vereniging. “Vorig jaar mochten wij de scholen door de coronamaatregelen niet uitnodigen en dit voorjaar is nog onzeker wat mogelijk is,” verklaart Bertini Savelberg. Zij is de coördinator van de Werkgroep Scholen van IVN Geldrop “Als zij niet naar ons kunnen komen, dan moeten we de natuur maar naar hen toe brengen, dachten we. Na de meivakantie bezochten we daarom alle scholen van Geldrop met een cadeau voor de groepen een tot en met vier.”

Thuistuinieren en KingKong op schoolpleinen
Met de hele klas zaadjes planten en zien hoe ze groeien is een mooie natuurervaring. Als de plantjes groot genoeg zijn, mogen de kinderen hun afrikaantje mee naar huis nemen. Voor het schoolplein is er een extra uitdaging.

“In de herbruikbare tassen van gerecyclede petflessen zaten, naast de kweeksetjes en tips voor de moestuin, ook zonnebloempitten. Na het opkweken mogen deze op het schoolplein verder groeien. Het is mooi als er een tegel voor moet verdwijnen. En groeien doen ze zeker, want de naam van de zonnebloem is namelijk KingKong,” vertelt Bertini. “Vóór de zomervakantie gaan we de zonnebloemen op de speelplaatsen meten. De hoogste verdient een prijsje.”

Tuincentrum Groenrijk adviseerde IVN Geldrop bij de keuze van de kweeksetjes en zaden, en leverde ze vanwege het 50-jarig jubileum van de vereniging voor natuureducatie en duurzaamheid met een korting.

Doorgroeiend scholenprogramma
Al jaren nemen alle tien basisscholen van Geldrop deel aan de activiteiten van de Werkgroep Scholen. Pakweg 1100 kinderen van de onderbouw ontdekken jaarlijks spelenderwijs de natuur rondom het kasteel.

“Met diverse natuuropdrachten richten wij ons op natuurbeleving om zo de nieuwsgierigheid en leergierigheid over de natuur te bevorderen. De groepen 7 en 8 kunnen met ons GPS-pakket aan de slag in natuurgebied de Meelakkers. We zijn nu een programma aan het ontwikkelen voor de groepen 5 en 6. Daarin is aandacht voor bomen, zaden, vogels en water. In het najaar willen we een pilot starten met enkele scholen. Zo hopen we nog eens honderden leerlingen meer te bereiken. We kunnen dan wel wat extra vrijwilligers gebruiken,” aldus Bertini.

IVN Geldrop wenst de kinderen veel plezier en plantsucces. Voor meer informatie over IVN en de scholenwerkgroep zie de website http://www.ivn.nl/Geldrop. IVN is ook op facebook.