Water besparen? Regenwater bewaren

Waterschap De Dommel verhoogt subsidie gemeente

De zomers worden warmer en droger. Maar we krijgen ook vaker hevige regenbuien. Het is zonde als al dat regenwater in het riool verdwijnt. Vang daarom regenwater op in uw eigen tuin. Zo helpt u de natuur een handje en krijgt u meer leven in uw tuin. In een groene tuin wordt het in de zomer minder warm. Zo voorkomt u hittestress. Wat kunt u doen? Lees hieronder onze tips.

Zaag uw regenpijp door
Met een afgezaagde regenpijp trekt het schone regenwater de grond in en wordt het grondwater aangevuld. Zo komt regenwater niet in het riool. Het hoeft niet onnodig te worden schoongemaakt in de rioolwaterzuivering. Ook voorkomt u hiermee wateroverlast. Want het riool kan bij een flinke regenbui niet altijd al het water opvangen. Op straat komen putdeksels omhoog. Uit het toilet kan water naar boven komen.

Plaats een regenton
Wanneer u de regenpijp heeft doorgezaagd kunt u het regenwater opvangen in een regenton. Dan kunt u het later gebruiken om de planten water te geven. Zo bespaart u drinkwater.

Maak uw dak groen
Plantjes op uw dak houden regenwater langer vast. Dat kan ook op uw berging of garage. Uw tuin wordt een fijne plek voor vogels, vlinders, bijen en insecten. Een groen dak isoleert. In de winter hoeft u minder te stoken. En bij warm zomerweer blijft uw huis lekker koel.

Tegels eruit, groen erin
Haal zoveel mogelijk tegels uit uw tuin en inrit. Vervang deze door planten, struiken of bomen. Zo zakt regenwater in de bodem en wordt het grondwater aangevuld. Informeer bij uw tuincentrum welke planten het beste groeien op welke plek. U helpt kleine dieren, insecten en vogels aan een fijne plek om te leven. Een groene tuin is een koele tuin in een warme zomer.

Hoe pak ik dit aan?
Op https://www.dommel.nl/zelf-aan-de-slag-in-je-tuin leest u hoe u stap voor stap aan het werk kunt in uw tuin.

Subsidie
Door regenwater te bewaren, bespaart u water. Ga dus aan de slag in uw tuin. Veel gemeenten geven subsidies hiervoor. Vraag bij uw gemeente naar de mogelijkheden. Geeft uw gemeente subsidie? Dan betaalt Waterschap De Dommel daaraan mee. Lees meer op https://www.dommel.nl/subsidie-voor-het-afkoppelen-van-regenwater/

Waterschijf van vijf
Ook op andere manieren kunt u zuiniger omgaan met water. Kan ik water besparen tijdens het wassen? Wat mag er wel en niet in het toilet? Wat kan ik doen met kookvocht? De Waterschijf heeft allerlei weetjes en tips verdeeld in vijf onderwerpen. Lees meer op https://www.dommel.nl/waterschijf-van-vijf.

Samen werken aan een prettige leefomgeving
Waterschap De Dommel werkt aan schoon, voldoende en veilig water. Dat doet het waterschap niet alleen. Het waterschap werkt samen met agrariërs, natuurorganisaties, ondernemers, overheden en inwoners. Samen zorgen we ervoor dat we prettig wonen, werken én ontspannen in een gezonde, mooie, veilige, natuurlijke en duurzame leefomgeving.