Waar moet je rookmelders plaatsen

Voor maximale veiligheid in huis is het belangrijk om al je rookmelders op goede plekken te plaatsen. Je wilt namelijk zo snel mogelijk gealarmeerd worden in het geval van een calamiteit. Het grootste gevaar bij een brand is in de meeste gevallen de rook, hoe meer je inademt hoe gevaarlijker het wordt. Daarom telt iedere seconde. Door jouw rookmelders op de juiste plekken te plaatsen word je zo snel mogelijk gewaarschuwd.

Hoeveel rookmelders heb je nodig?
Je vluchtroute is van levensbelang in geval van brand, je wilt daarom ook altijd direct gealarmeerd worden wanneer er brand uitbreekt op die route. Daarom moet je in ieder geval in de hal en op de overlopen in je huis een rookmelder plaatsen. Ook is het verstandig om rookmelder te hangen op plekken waar je vaak bent, zoals de slaap- en woonkamer. Vooral de slaapkamer is belangrijk, als je slaapt ruik je namelijk niks. Dus ook geen brand of rook.
 
Wil je je huis echt volledig veilig maken, hang dan ook rookmelders in alle ruimten waar brand uit kan breken. Bijvoorbeeld de zolderkamer waar de ketel hangt, of je garage.

Waar moet je op letten als je je rookmelders plaatst?
Brand kan zich snel verspreiden en kan op iedere verdieping ontstaan. Daarom is het belangrijk om op iedere verdieping minstens één rookmelder te hangen. Plaats de rookmelders vervolgens minstens 50 cm van de muur of en plaats hem niet te dicht bij tochtplekken. Zoals ramen of ventilatie.

lees meer op: https://www.brandpreventiewinkel.nl/brandpreventieblog/plaatsing-rookmelder