Paddentrek vraagt om aangepast rijgedrag op locatie

Tijdelijke paddenschermen zijn door IVN Geldrop in het weekend van 20 februari weer in de Rederijklaan en bij het viaduct aan de Bosrand geplaatst. De komende vier  weken gaan vrijwilligers van de paddenwerkgroep amfibieën overzetten. Indien de coronamaatregelen het toelaten, volgen half maart de gebruikelijke excursie en inzet van schoolklassen. IVN verzoekt automobilisten tot Pasen in de duisternis zachtjes te rijden op genoemde locaties.

Lekkere trek
Een beetje sukkels zijn het wel, padden. Als ze het larvenstadium al overleefd hebben, laten ze zich opvreten door reigers, bosuilen, buizerds, bunzings, egels en andere roofdieren. Lenig zijn ze niet, serieus klimmen kunnen ze evenmin en met zwemmen horen ze ook al bij de achterblijvers. Ze duiken dan ook alleen het water in om hun eiersnoeren af te zetten, om zich voort te planten dus. Dat doen ze rond deze tijd, als de nachttemperatuur hoog genoeg is om in beweging te komen. Bij een graad of zes, zeven gaan ze op pad naar hun geboortewater, ‘vruchtwater 2.0’ zou je kunnen zeggen. De paddentrek is dan een feit.

Poedelprijs voor vérspringen
Anders dan kikkers zijn padden geen beste springers doordat hun achterpoten niet zo sterk en krachtig zijn. Ze doen dan ook wat meer op hun gemak. Padden kruipen meestal en als ze eens sprinten, dan winnen ze daar zeker geen medaille mee.

Padden die niet zijn geconsumeerd laten zich veelal overrijden door auto’s. In het naderende licht van koplampen blijven ze rustig op de weg zitten, waarna ze met hun tere lijfje worden meegezogen in de luchtstroom. Dat overleven ze niet, evenmin als de druk van autobanden. Daarom is het zo belangrijk dat automobilisten zachtjes rijden op plaatsen waar padden aan het trekken zijn in het donker.

Beetje sloom maar wel nuttig!
Padden en andere amfibieën nemen een belangrijke plaats in binnen de voedselketen, ook omdat ze zelf veel insecten eten. Een pad in je tuin is een milieubewuste bestrijder van slakken en muggen. Het zijn kortom nuttige beestjes. Daarom verzoekt de paddenwerkgroep automobilisten om langzaam te rijden in de Rederijklaan, bij het viaduct in de Bosrand en op de Strabrechtseheideweg aan de overkant van de A67.

Voor inlichtingen: Plonie van Campen, tel. 040-2854996. De paddenwerkgroep van IVN Geldrop is ook op internet te vinden.