Winnaars natuurquiz Jeugd IVN ontvangen insectenhotels

Enthousiaste reacties van een twintigtal jeugdleden op de online natuurquiz van IVN Geldrop op 29 januari. De digitale ontmoeting blijkt voor herhaling vatbaar. De Werkgroep Jeugd IVN kijkt tevreden terug.

Valse start
Hoe houd je kinderen betrokken bij IVN Geldrop en elkaar wanneer je niet meer als groep kunt samenkomen? Tijdens de intelligente lockdown in het voorjaar van 2020 verscheen op de website een vijfdelige reeks doeactiviteiten van de jeugdwerkgroep. Die waren bestemd voor iedereen, lid of geen lid van IVN.  Eind januari volgde een online ontmoeting voor jeugdleden tijdens een quiz. Even puzzelen werd het wel. De start op vrijdag 22 januari was een valse: de gekozen software volstond niet. Een week later lukte het alsnog, al hadden de kinderen daarvoor wel een computer én een smartphone nodig. Gelukkig leverde dat geen problemen op.

Fopvraag
Geheugen en kennis werden gepeild door vragen over de voedselkringloop, de Grote Vijf van ons land (hert, ree, zwijn, zeehond en bever) en activiteiten van Jeugd IVN. Gelukkig wisten de meeste kinderen nog welke vissoorten ze in de Kleine Dommel geschept hadden afgelopen zomer. Daar zaten natuurlijk geen guppies, forellen of goudvissen bij. Onder leiding van een echte deskundige vonden ze wel wat andere exotische vissen: de invasieve Amerikaanse rivierkreeft en de marmergrondel.

Tussen een variatie aan vragen zat een instinker: klopt het dat er een ijsvogelroute is in onze gemeente? Slechts enkele kinderen lieten zich niet beetnemen. Je moet ook maar net weten dat Geldrop-Mierlo geen vogel als ambassadeur voor de biodiversiteit heeft gekozen maar een insect: de kleine ijsvogelvlinder. Naar deze spaarzaam voorkomende vlinder is de mooie fietsroute in onze gemeente genoemd.

Insectenhotels voor winnaars
Vol enthousiasme gaven de kinderen de antwoorden. Na iedere vraag kregen ze het goede antwoord te zien en tussendoor bovendien de topscores. Uiteindelijk kwamen er drie jongens als winnaars uit de bus. Quirijn van der Gaag behaalde de tweede prijs. De eerste en derde waren voor de broers Luuk en Tim Fivie. Ze ontvingen alle drie uit handen van jeugdleider Arend-Jan Onnink een knutselpakket voor een insectenhotel. Dat gaan ze uiteraard op een zonnig maar beschut plekje in de tuin hangen, in de buurt van lekker lang bloeiende bloemen. Zo bieden ze wilde bijen betere kansen.

Revanche voor de meisjes!
Vanwege het succes organiseert IVN Geldrop voor eind 2021 nogmaals zo’n natuurquiz, ongeacht of groepen elkaar dan weer gewoon mogen ontmoeten. Zo staat er al een fijne afsluiter gepland en krijgen de meisjes de kans zich alsnog te bewijzen!