Van zondag 1 november tot en met zondag 13 december exposeert beeldend kunstenaar Rick Keijzer zijn werken in de expositieruimte van Kasteel Geldrop. Zijn werken bestaan uit sculpturen, muurreliëfs en ‘schilderijen’ waarin staal, goud, zilver, organische materialen en uiteenlopende gevonden voorwerpen bij elkaar komen. Sommige werken vertellen een verhaal, maar de beleving van de toeschouwer bepaalt uiteindelijk voor zichzelf wat de boodschap is, aldus Keijzer.
De expositie is te bezoeken van zondag 1 november t/m zondag 13 december, elke donderdag, vrijdag en zondag tussen 14.00 en 17.00 uur. De entree is gratis. Adres Kasteel Geldrop, Mierloseweg 1, 5662 KA Geldrop. Navigatie: Helze 8, tevens parkeerplaats. Kijk voor meer info op www.kasteelgeldrop.nl.
Veel mensen worstelen met grip krijgen op de veranderende wereld van nu. Er is onzekerheid, boosheid, onwetendheid en angst. We leven in een wereld die gekenmerkt wordt door digitalisering en vooral nu in deze corona tijd, letterlijk afstand houden tot elkaar. Maar er is ook ruimte voor verandering, hoop, nieuwe inzichten en vooral een herwaardering van alles wat onze menselijkheid waarde geeft en dat geeft hoop.
In de werken van Keijzer komt dit naar voren in de vorm van het zoeken naar de juiste gereedschappen en apparaten en tracht hij op die manier invloed uit te oefenen op het leven en het vinden van balans. Vandaar ook de titel van deze expositie Apparatus, wat vrij vertaald betekent; “Technische apparaten of machines die nodig zijn voor een specifieke activiteit of doel”.
De thema’s binnen zijn werk zijn beïnvloed door zijn cultuurwetenschappelijke interesse en gaan over de definitie van beschaving, de neiging van de mens alles te bewaren en het cyclische karakter van het leven. Dit realiseert hij in zijn ruimtelijke werken waarin oxide processen en verandering van materialen een sterke rol spelen. Oude en geoxideerde materialen en voorwerpen worden vergezeld door gepolijste en kleurrijke accenten. Werktuigen komen terug als objecten die de functie van gereedschap overstijgen. Zijn recent overleden vriend en collega-beeldhouwer Cappy Jack liet hem zijn gereedschap en de materialen na. Voor Keijzer zaten deze objecten vol verhalen en herinneringen.
Zo werd het gereedschap van zijn vriend meer dan een gebruiksvoorwerp. Voor Keijzer was de boodschap dat voorwerpen een gevoel kunnen opwekken en in dit geval een gevoel dat hij nog steeds met zijn vriend verbonden is. Zo zullen, naar hij hoopt, zijn werken voor eenieder een boodschap hebben die iedereen voor zichzelf moet zoeken en hopelijk ook vinden, waarbij hij ervan overtuigd is dat dat speciaal jonge mensen zal aanspreken.