Monumentenfestival

Overgenomen van de website: https://www.visitgeldropmierlo.nl

Te beginnen in het Weverijmuseum, daarna in het kasteelpark, waarna de Brigidakerk wordt aangedaan. Om te eindigen in Centrum Hofdael waar het voltallige Haydn Orkest Brabant een matineeconcert speelt.

Naast de inzet van het Haydn Orkest is het Monumentenfestival mede mogelijk gemaakt door het Weverijmuseum, Kasteel Geldrop, Brigidakerk, Molenstichting, Heemkundekring de Heerlijkheid Heeze-Leende-Zesgehuchten, De Wiele creatief, Centrum Hofdael en de Gemeente Geldrop-Mierlo. Idee en organisatie: Stichting Cultuur aan de Dommel.

Het volledige programma van zondag 13 september:

  • Om 11.00 uur opent wethouder Rob van Otterdijk in het Weverijmuseum het eerste Monumentenfestival waarna presentator Eric Kolen molenaar Hans Tielemans aan de tand voelt over de functie van het reusachtige waterrad in het Weverijmuseum.
  • Tegen 11.30 uur speelt een strijkersensemble van het Haydn Orkest op een interactieve manier ontspannende muziek van Haydn, Mozart en Boccherini. Het publiek wordt er écht bij betrokken!
  • Daarna (12.00 uur) steek je over naar de foyer van Centrum Hofdael (het koffiebuffet is open) voor een ‘divertissement’, gespeeld door klavecimbalist Axel Wenstedt en de fluitisten Ed Corsten en David Weertman.
  • Vervolgens wandel je naar het park van Kasteel Geldrop. Rond 13.00 uur speelt daar een blazersensemble van het Haydn Orkest, in de open lucht muziek van Mozart: met maar liefst zeven delen uit zijn beroemde en prachtige ‘Divertimento’.
  • Aansluitend begeef je je naar de Brigidakerk (gebouwd in 1895). Om 14.15 uur speelt organist Axel Wenstedt op het Vollebregtorgel muziek van o.a. Bach, Bruckner en Satie. Bovendien speelt de organist samen met viola d’amore-speler Rob Meeusen o.a. het wereldberoemde ‘Cent mille chansons’ van Frida Boccara.
  • De finale van dit eerste Monumentenfestival vindt plaats in Centrum Hofdael. Vanaf 15.15 uur neemt musicoloog en dirigent Jos de Hoon het stokje over voor het concert met het voltallige Haydn Orkest Brabant. Ook het 23e pianoconcert van Wolfgang Amadeus Mozart staat op het programma. Soliste in Mozarts’ pianoconcert is Marie-Astrid Vermaas. Na 16.15 uur is er nog alle gelegenheid om gezellig na te genieten en iets te eten en te drinken.