Afvalrapers gevraagd voor Wereldschoonmaakdag

Op World Cleanup Day gaan miljoenen mensen wereldwijd afval rapen. De Werkgroep Duurzaamheid van IVN Geldrop en wethouder Duurzaamheid Rob Otterdijk gaan ook aan de slag. Zij roepen inwoners op een paar uur mee te helpen op zaterdagochtend 19 september. De aftrap is om 9.30 uur in het kasteelpark, bij De Paardestal. Aanmelden is nodig, Coronaprotocollen worden in acht genomen.

De foto is gemaakt door Margot Klaren

Miljoenen deelnemers
Zwerfafval is voor veel mensen een grote ergernis. Daarom trekt op 19 september de hele wereld erop uit om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen. Samen zijn we met miljoenen! Er zijn straten, buurten, bedrijven en verenigingen die de handen uit de mouwen steken. In Geldrop komt wethouder Otterdijk de vrijwilligers van IVN Geldrop een uur meehelpen. IVN zoekt nog wat extra handen. Ook kinderen en mensen in een rolstoel of scootmobiel zijn welkom.

Aanmelden en uitrusting
Aanmelden bij ivngeldrop@gmail.com is verplicht. Vanwege Corona houdt IVN de groepsgrootte beperkt en vervalt een ‘koffierondje’. Om 9.30 uur worden deelnemers ingedeeld in groepjes, waarna zij zich verspreiden over de omgeving. Rond 11.30 uur wordt iedereen terugverwacht met inlevering van afval en grijpers. Voor wie eerder wil eindigen blijft iemand aanwezig in De Paardestal.

IVN verzoekt iedereen zelf (liefst duurzame) werkhandschoenen mee te nemen met het oog op hygiëne. Afvalzakken, grijpers en fluorescerende hesjes zijn aanwezig (met dank aan de groep Schoon Geldrop). Sjouwen is niet nodig want Milieudefensie leent een bakfiets uit.

Waarom is World Cleanup Day nodig?
Zwerfafval is helaas nog steeds een groeiend probleem, ook in Nederland. Volgens Staatsbosbeheer lopen schattingen over de hoeveelheid hiervan uiteen van 50 tot 300 miljoen kilo per jaar. Naast een negatieve impact op onze leefomgeving, genereert het afval een kolossaal milieuprobleem: het belandt uiteindelijk in onze zeeën en oceanen. Daar komen giftige stoffen uit het plastic vrij. Die komen vervolgens in onze voedselketen terecht doordat vissen en andere organismen deze opeten. Bovendien sterven veel waterbewoners erdoor. Hoog tijd dat we hier wat aan doen dus! Doe ook mee en deel World Cleanup Day op social media om anderen te inspireren. Gebruik hierbij deze hashtag: #WorldCleanupDayNL.