Expositie Realistisch Stilleven

6 SEPTEMBER – 25 OKTOBER 2020

Olieverfschilderijen met bloemen, fruit en porselein, tonen haar passie en fascinatie voor het stilleven.

Van 6 september tot en met 25 oktober 2020 exposeert Jos(é) van Lamoen-Ghijssen (1954) haar werk in Kasteel Geldrop.

Het stilleven is al eeuwen populair, het kent een lange traditie en is aan een opmars bezig. In de huidige eeuw is er gelukkig sprake van een herwaardering voor ambacht en schoonheid en dus ook voor het traditionele stilleven. Niet voor niets volgt de ene expositie de andere op.

Van Lamoen wordt geïnspireerd door het schilderambacht van schilders uit de 17e eeuw. Zij zijn haar grote voorbeeld. Deze schilders werkten eerst 7 jaar in een atelier als leerling, voordat ze later aan het echte werk mochten beginnen. 

Haar leerschool heeft langer geduurd. Nadat zij eerst alle verschillende schildertechnieken heeft uitgeprobeerd, koos ze met volle overtuiging voor olieverf en het onderwerp realistisch stilleven. Deze schilderkunst is gebaseerd op een natuurgetrouwe weergave van het onderwerp. Het vereist inzicht in kleurgebruik, compositie, detail, textuur, lichtinval en vorm. Een uitdaging voor een kunstenaar om mee te experimenteren.

Een goede compositie heb je echter niet zomaar. Van Lamoen rangschikt de voorwerpen, maakt foto’s, verandert de lichtinval en volgens wordt een uitsnede of een bepaald perspectief gekozen. Zij geeft de voorkeur aan een eenvoudige compositie, waarbij alle aandacht uitgaat naar de voorwerpen. Zij probeert de puurheid weer te geven.

Haar persoonlijke uitdaging zit echter ook in het zich eigen maken van het oorspronkelijke ambacht van schilderen. Om haar techniek te verbeteren neemt ze soms werk van oude meesters als voorbeeld, maar wel met een eigen interpretatie. 

Zo leerde men vroeger tenslotte ook schilderen, daar is ze erg open over. Door veel te oefenen is ze gegroeid in haar vak en creëert ze nu haar eigen kunstwerken.

Zij kiest onderwerpen die dicht bij haar staan, die ze mooi vindt en die haar inspireren. Ze schildert op de eerste plaats voor zichzelf, maar natuurlijk doet het haar genoegen wanneer anderen het werk waarderen.

In de grote expositiezaal van het kasteel hangt werk met eigen composities. Zij zijn het resultaat van een zoektocht naar een eigen stijl. Kennis en kunde die ze door de jaren heen heeft verzameld zijn hierin verwerkt. 

Het groot afbeelden van de voorwerpen is spontaan ontstaan. Daar heeft ze niet echt een verklaring voor, behalve dat ze zich dan nog beter in de details kan verdiepen.

Getoond worden ook studiestukken, vaak delen uit grotere bekende werken. Hierin is te zien welke ontwikkeling ze op het gebied van schilderkunst heeft doorgemaakt.

Voor meer informatie: www.josvanlamoen.nl

De expositie is te bezoeken van 6 september tot en met 25 oktober, elke donderdag, vrijdag en zondag van 14.00 en 17.00 uur. Entree gratis.

Adres Kasteel Geldrop, Mierloseweg 1, 5662 KA Geldrop. Navigatie: Helze 8, tevens parkeerplaats.

Zie ook de website www.kasteelgeldrop.nl