Onderzoek Jeugd-IVN en RAVON naar waterdiertjes Kleine Dommel

Samen met een onderzoeker mochten leden van Jeugd-IVN Geldrop vissen in de Kleine Dommel bij het Weverijmuseum. In waadpakken en met grote schepnetten gingen de kinderen het water in. Opvallende vondsten waren de vrij zeldzame rivierdonderpad en een kleine modderkruiper. Alle diertjes gingen terug de beek in, enkele invasieve exoten incluis.

De foto is gemaakt door Margot Klaren

Herhaald onderzoek met een expert
Bijna twee jaar geleden ging Jeugd-IVN Geldrop ook met RAVON vissen scheppen bij de vistrap aan de Molenstraat. Ecologen van RAVON doen onderzoek naar vissen (en amfibieën en reptielen). Evenals IVN staat de organisatie voor duurzaamheid. Logisch dus dat de dieren na het onderzoekje weer de vrijheid krijgen. Alle vangsten worden doorgegeven aan Waterschap De Dommel, dat werk zorg draagt voor een goed leefgebied.

Beet! Doelsoorten en invasieve exoten
Ecoloog Mick Vos begeleidde de kinderen bij het vissen scheppen en op naam brengen (determineren). In de determinatiebakken verschenen veel blankvoorns maar bijvoorbeeld ook bermpje en bloedzuiger. ”Ik heb een keimooie vis met een rode buik gevangen,” glunderde Hannah (10) bij een driedoornige stekelbaars. die nestjes bouwt en geen schubben heeft maar beenplaten. Trouw IVN lid Max (13) haalde er een boek bij. “Volgens mij heb ik een grote donderpad!” Hij leek er wel op maar het was de concurrerende marmergrondel, een invasieve exoot. Doordat hij in hetzelfde leefgebied foerageert als de rivierdonderpad, neemt de laatste snel in aantal af. Toch werd er van die redelijk zeldzame bodemvis wel  weer eentje gevonden, de topvangst en een doelsoort van Natura 2000. Ook de kleine modderkruiper is een aangetroffen doelsoort, maar algemener. En dan waren er de onvermijdelijke Amerikaanse rivierkreeften, ook een invasieve exoot.

Vis in mijn laars!
De oudste deelnemer was Pieke met zijn 15 jaar, terwijl ‘kleine Max’ net zeven was geworden, de minimumleeftijd voor Jeugd-IVN. De kinderen genoten volop. Cas dacht al snel beet te hebben: “Mijn laarzen zijn vol gelopen. Er zit vast een vis in!” Alle vissers mochten een poosje in waadpakken de beek onderzoeken. En wat het fijnste van alles was? “Dat ik een kreeftje heb gevangen,” aldus Finn. Kijk, zo maak je kinderen enthousiast voor de natuur.

Lid worden van Jeugd-IVN?
Wie misschien bij Jeugd-IVN wil, mag gratis twee keer een activiteit uitproberen. Daarna kost het lidmaatschap € 25 per jaar. Soms kan een kleine extra bijdrage gevraagd worden voor een uitstapje. Meer informatie staat op de website www.ivn.nl/geldrop. Bel eventueel Arend-Jan Onnink, 06-30710946.