Een gezonde tuin voor plant en bij

Wereld Plantendag en Wereld Bijendag op 18 en 20 mei vragen aandacht voor respectievelijk het belang van planten en bijen. Een goed moment om te kijken naar je eigen tuin. Met de plantentips van Marije van der Park, verbinder van mens en natuur, maak je de tuin gezond en droogtebestendig.

Aan de slag!
De lente zingt uit volle borst. Alles trilt, zoemt, gonst en groeit en de lucht is zwaar van stuifmeel. Geuren en kleuren vertellen dat de zomer eraan komt. Geen virus dat daar iets aan verandert. Tijd om je eigen gezonde tuin voor plant en bij te creëren!

Natuurlijk tuinieren = gezond leven
“Planten, bloemen en bijen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en van onschatbare waarde voor mens en natuur. Laten we Planten- en Bijendag daarom vieren door een gezonde plantentuin voor bijen te creëren. Daar worden bijen blij van en de aarde sterk en gezond. Tenslotte plukken wij er zelf de vruchten van, letterlijk en figuurlijk,“ aldus Marije van der Park, adviseur en ontwerper van duurzame buitenruimten. “Vrijdag 29 mei geef ik een webinar van 20 tot 21.30 uur. In zeven stappen leg ik uit hoe je een gezonde tuin kunt scheppen in verbinding met de natuur. Je kunt je aanmelden via internet (via Eventbrite of Facebook) en een donatie doen voor het schoolplein van de Vrije School. Afhankelijk van je  beurs kun je een bedrag kiezen.”

Verdroging tegengaan en plantlagen
Om te voorkomen dat je veel moet sproeien kun je bodembedekkers planten. Mulch strooien helpt ook om vocht vast te houden. Mulch is (meestal grof gehakt) organisch materiaal dat bij vertering bovendien de bodemstructuur verbetert.

Bijen houden van  een diversiteit aan planten en plantlagen. In totaal bestaan er zeven plantlagen: hoge bomen, lage bomen, struiken, kruidachtige planten, penwortelplanten, bodembedekkende planten en klimplanten. Best veel als je maar een tuin van 10 m2 hebt. Toch kun je zelfs in een kleine tuin verschillende lagen aanbrengen. Plant bijvoorbeeld één (laagstam)boom met hieromheen struiken, vaste planten en bodembedekkende planten.

Planten als bondgenoten
Van der Park wijst op het belang van evenwicht in de tuin.Als we dan kijken naar plantlagen die elkaar helpen, en dus goed zijn voor de natuur, spreken we over een gilde. In een gilde ondersteunen planten elkaar door op verschillende manieren de bodem te verbeteren, door ziekte en ongewenste planten te weren en door bestuivers te lokken. Een plantgilde zou kunnen bestaan uit een appelboom met hieromheen rabarber, smeerwortel, borage, akkerdistel, tijm, bieslook en narcissen. Maar er zijn talloze variaties mogelijk, afhankelijk van je wensen en je tuin.” Ze noemt de verschillende functies met voorbeelden van planten.

Bodem is basis

  • Diepwortelende planten breken met penwortels de aarde in de diepere grondlagen en zorgen voor meer water- en luchtabsorptie. Denk aan borage, smeerwortel, paardenbloem, amaranth, chicorei en duizendblad. Ook een appelboom breekt de aarde goed open.
  • Stikstof uit de lucht halen en omzetten in voeding doen bijvoorbeeld bonen, erwten en linzen. Ook goed zijn lupine, klaver of smeerwortel.
  • Mulchplanten geven voeding doordat hun bladeren op de bodem vallen. Uitblinkers zijn artisjok, rabarber en smeerwortel.                     

(On)gewenst bezoek

  • Bijen en andere bestuivende insecten lok je met vaste bloeiende planten. Lavendel, salie, rozemarijn, (bloeiende) tijmsoorten, zonnebloem, zonnehoed, slangenkruid, distelsoorten, gele kamille en korenbloem zijn geschikt.
  • Ziektewerende planten wens je toch in elke tuin? Gildeplanten die schadelijke insecten en dus ziekten weren zijn dille, venkel, koriander en Oost-Indische kers.
  • Onderdrukkers houden de groei van ongewenste planten tegen. Verschillende bolgewassen zijn inzetbaar, waaronder knoflook en bieslook maar ook narcissen, sneeuwklokjes en krokussen.