Klaar voor de strijd tegen de eikenprocessierups?

De gemeente Geldrop-Mierlo heeft zich nu goed voorbereid
Met het uitdelen van nestkastjes voor koolmezen en het ophangen van vleermuiskasten wil zij het aantal natuurlijke vijanden vergroten. Ook meer bloembermen en een aangepast maaibeleid om een betere biodiversiteit te creëren met meer vijandelijke roofinsecten moeten hieraan bijdragen. Met het spuiten van Xentari wil de gemeente de grootste klap uitdelen. Dit preventieve biologische middel heeft geen nadelige effecten op milieu en grondwater en de ervaringen hiermee vorig jaar waren goed.

Vorig jaar werden 2100 eiken (alleen langs de drukste routes en rond speelterreinen) preventief behandeld, nu wil de gemeente dit uitbreiden tot 6600 eiken! Alleen langs de Kleine IJsvogel fietsroute wordt nog gekozen voor het weghalen van rupsennesten.

Wilt u weten of de eik(en) in uw omgeving ook preventief worden behandeld dan kunt dit zien op de kaart van de gemeente: https://geldropmierlo.kaartviewer.nl/index.php?@EPR

Hebt u de eerste rupsen al gezien?
Het is nog onduidelijk of de zachte winter en het warme voorjaar veel of juist minder rupsen zal betekenen. De wintertemperatuur heeft niet zoveel invloed. Men denkt vaak dat de rupsen de vorst minder goed overleven maar een proef met rupsen in de diepvries bleken ze moeiteloos te overleven!

De rupsjes liggen al vanaf augustus/september vorig jaar klaar in hun ei te wachten op het voorjaar. Omdat de eiken nu pas blad gaan vertonen is het voor (te) vroege rupsen de vraag of er voldoende voedsel is. In geval van nood vreten ze ook van de knoppen en ze kunnen zelfs een tijdje zonder voedsel.

Maar ze zijn dan wel kwetsbaarder voor hun natuurlijke vijanden zoals vogels en roofinsecten. (lieveheersbeestjes, sluipwespen, gaasvliegen en kevers)

3 gedachtes over “Klaar voor de strijd tegen de eikenprocessierups?

 1. Mart 17/04/2020 / 10:02

  Bedankt voor dit artikel, Rob. We vroegen ons na het artikel in Middenstandsbelangen inderdaad af of hier in de wijk ook maatregelen gepland zijn. Je ziet nu dat b.v. het Eikenlaantje in het actieplan zit. Enig idee wat die actie zal zijn ?

  Like

  • robbiestersnl 17/04/2020 / 10:03

   Het spuiten van een verdelingsmiddel. Dus niet het weghalen van nesten.

   Like

 2. Mart 17/04/2020 / 23:02

  Dank je

  Like

Reacties zijn gesloten.