Proefjes, koken en fantaseren met paardenbloemen

Lang thuis zitten gaat vervelen. De scholenwerkgroep van IVN Geldrop geeft daarom op de website www.ivn.nl/geldrop wekelijks fijne tips om lekker actief met de natuur bezig te zijn in en om huis. De tweede aflevering gaat over paardenbloemen en bevat proefjes, weetjes, recepten, een taaluitdaging en een goed verhaal. Klik op ‘Van de natuur genieten vanuit huis’ op de homepage.

Van zonnetje tot pluizenbol
Paardenbloemen zie je nu overal staan. Ze stralen als zonnetjes in plantsoenen, tussen stoeptegels en bij geluksvogels in de tuin. Sommige weilanden zien er bijna helemaal geel door. En straks grijs, als de uitgebloeide bloemen in pluizenbollen vol zaadjes zijn veranderd. Blaas dan je longen leeg tegen zo’n grijze pluizenbol en je ziet hoe de zaadjes aan parachuutjes wegzweven. (Doe meteen een wens!)

Proefjes en proeven, paardenbloemen in de keuken
Eén paardenbloem bestaat feitelijk uit een heleboel kleine lintbloempjes. Wil je er meer van weten? Op de website van IVN Geldrop staat onder meer een link naar een boeiend filmpje. En ook een paar super simpele proefjes.

Bijen bezoeken de paardenbloemen om het stuifmeel en de honing. Kippen houden van het blad (niet te veel want dan raken ze aan ‘de dunne’). Het zijn niet de enige liefhebbers. Je kunt er zelfs mee koken. Wat te denken van een diner met paardenbloemensoep, paardenbloemensalade en yoghurt met paardenbloemenjam?

Spelen met taal en een mooi verhaal
Een elfje is een gedicht met elf woorden, verdeeld over 5 regels. Op de eerste regel staat één woord, dan twee, drie en vier woorden en op de laatste regel weer één woord. Zo bijvoorbeeld: ‘Zonnetjes – In gazonnetjes –  Lokken blije bijen – Voor een stralend feestmaal – Paardenbloemen’.  IVN ontvangt graag elfjes via ivngeldrop@gmail.com. De leukste komen op de website, met naam en leeftijd van de elfendichter.

Wist je trouwens dat bloemen en planten in streektaal vaak allerlei verschillende namen hebben? Die verwijzen naar het uiterlijk of andere eigenschappen. Zo wordt de paardenbloem ook wel leeuwentand en pisbloem genoemd. Er zijn nog andere namen voor en met wat fantasie bedenk je zelf nieuwe. Op de website staat tot slot een fijn verhaal over een angstig paardenbloemzaadje dat de wijde wereld in vliegt en dan gelukkig wordt.