Burgemeester opent expositie ’Op de versiertoer’

Burgemeester Van Bree en wethouder Van Otterdijk openen zondag 8 maart om 14 uur bij IVN Geldrop de jaarexpositie ‘Op de versiertoer’, over versiergedrag en hofmakerij in de dierenwereld.  Iedereen is welkom in natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark. Toegang gratis, tot november ‘s zondags van 14 tot 17 uur. Over voortplanting is op 4 maart een presentatie van bioloog Rini Kerstens.

De foto is gemaakt door Margot Klaren

Versieren kun je op veel manieren. Om op te vallen kun je jezelf uitdossen met mooie kleding, make-up, veren. Je pronkt met je six pack of borsten. Je imponeert met je zang- of danstalent, je kennis of kunde of bezit. In het dierenrijk is het niet veel anders. Knok- en verkleedpartijen, machogedrag en vrouwelijke verleidingstactieken, lekkere hapjes… Wat dieren allemaal doen om seks te krijgen, daarover gaat de tentoonstelling met eigen documentaire van IVN Geldrop. Deelthema’s zijn uiterlijk vertoon, gedrag en geluid. Over de in- en ontspannende voortplantingsactiviteit zelf houdt bioloog Rini Kerstens een presentatie op woensdag 4 maart.

Van seinlicht tot travestie
Pronkstuk van de expositie is een opgezet edelhert, zijn gewei versierd met grassen en takken om nog imposanter over te komen. Een pauw showt zijn gespreide staart en glimwormwijfjes lokken met hun licht mannetjes. Korte keuzefilmpjes tonen onder meer roodverkleurende stekelbaarsjes, baltsende futen en vechtende kemphanen. Onder de kemphanen – vroeger talrijk aanwezig maar door moderne landbouwmethoden in Nederland als broedvogel vrijwel uitgestorven – komen ‘travestieten’ voor die stiekem met beide seksen paren.

Hemelgeit en twittervlucht
Welke staart mekkert bij lekkere trek? Welk dierengeluid kunnen kinderen en jonge vrouwen wel horen maar mannen niet? Met koptelefoons zijn deze en andere geluiden te beluisteren. (Antwoorden: de staart van een wellustige watersnip ofwel hemelgeit; het getwitter van een vleermuis op vrijersvoeten). Welke verleider past een blauwe jas, zwarte stropdas, witte kraag of ander kledingstuk? Een kleine garderobe nodigt kinderen uit de juiste combinaties te maken. Nog speelser is een zuil met vier draaibare lagen die koppen, rompen, benen en voeten bevatten. Zo kunnen bezoekers 256 verschillende dieren samenstellen. Verzin daar maar eens namen bij!

Vertrouwd en vernieuwd
Het houten rijpaard en het educatieve elektrospel zijn blijvers. De geluidsapparatuur van de vogelboom is verbeterd en de lampjes blijven langer branden dan voorheen. In het koetshuis zijn weer vitrines ingericht die gedeeltelijk aansluiten bij de versiertoer en er draait doorlopend een korte documentaire. Het foto- en filmmateriaal is door IVN zoveel mogelijk in de eigen omgeving ‘geschoten’.

Toegang gratis
Belangstellenden zijn tot en met oktober ‘s zondags van 14 tot 17 uur welkom in De Paardestal, in het kasteelpark. Schoolklassen en andere groepen kunnen op afspraak doordeweeks terecht. Hiervoor kan men contact opnemen met Marian van de Sluis, T: 040 2854681. Voor meer informatie: www.ivn.nl/geldrop