Thema-avond IVN Geldrop over voortplanten

Voortplanten, een (in- en ont-)spannende bezigheid is de titel van een voordracht van  Rini Kerstens,  woensdag 4 maart bij IVN Geldrop. Locatie is natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark. Aanvang 20 uur, toegang gratis, vrijwillige bijdrage welkom. De presentatie sluit aan bij de jaarexpositie ‘Op de versiertoer’, die de zondag erna geopend wordt.

De foto is gemaakt door Rini Kerstens

Naast eten en ademhalen behoort de voortplanting tot de meest wezenlijke levensverschijnselen. Voeding en ademhaling zijn voorwaarden voor het in stand houden van het individu, als doel van voortplanten wordt vaak het in stand houden van de soort genoemd. Tijdens zijn lezing zal Rini Kerstens dit laatste duidelijk nuanceren. Hij gaat in op de ongeslachtelijke en de geslachtelijke voortplanting, het wezen van beide typen voortplanting, de ‘voor- en nadelen’. Ook het ‘van twee walletjes eten’ via generatiewisseling komt aan de orde.

De geslachtelijke voortplanting krijgt deze avond de meeste aandacht. Welke mechanismen hanteren planten om zelfbestuiving te voorkomen en hoe ‘garanderen’ ze toch bevruchting?

Wat is de rol van vrouwtjes respectievelijk mannetjes bij de voortplanting bij dieren, wat houdt het mechanisme van seksuele selectie in? Aan de hand van verschillende voorbeelden licht Rini Kerstens toe welke ingenieuze tactieken en technieken in de dierenwereld bestaan. Hij besluit de avond met een aantal mogelijke “tips voor thuis”, die hij (zoals het gehele verhaal) illustreert met opnames uit de natuur, schema’s en overzichten.

De presentatie is een inleiding op de jaarexpositie ‘Op de versiertoer’, die op  zondag 8 maart om 14 uur geopend wordt en op zondagmiddagen tot november gratis toegankelijk is.

Over de spreker
Rini Kerstens is gepensioneerd biologiedocent en bevlogen verteller van verhalen. Zijn met humor doorspekte natuurcursussen, excursies en presentaties zijn geliefd bij natuurmensen. Hij is regelmatig te gast bij IVN-afdelingen in de regio.

Toegang vrij
Belangstellenden zijn woensdag 4 maart welkom in natuurinformatiecentrum ‘De Paardestal’, in het park van Kasteel Geldrop. Vanaf 19.45 uur staan koffie en thee klaar, aanvang 20 uur, einde rond 22 uur. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wie IVN Geldrop wil steunen, kan lid of donateur worden. Kijk daarvoor op http://www.ivn.nl/geldrop. IVN Geldrop is ook op facebook.