Warmetruiendag: ‘Verwarm elkaar, niet de wereld’

Elk jaar gaan we energieverspilling te lijf met de grootste klimaatactie van Nederland: Warmetruiendag.  Dit jaar doen we dat op vrijdag 7 februari. Meedoen is simpel: trek een extra warme trui aan, zet de verwarming lager en bespaar 6% energie en CO2 per graad. De schoonste energie is immers de energie die je niet gebruikt.

Elke trui telt!
Als heel Nederland op één dag één graad lager stookt, besparen we 6,3 miljoen kilo CO2. Doen we dat een heel stookseizoen lang, dan besparen we maar liefst 1 megaton CO2, Dat is bijna 30% van de CO2-reductie die Nederland in 2030 in de bebouwde omgeving wil realiseren. Samen hebben we dus veel impact!

Warmetruiendag is van iedereen: van mensen die de thermostaat lager zetten of hun huizen isoleren tot mensen die samen een windmolen kopen. In eerdere jaren deden Nederlandse instellingen mee als NS, universiteiten, basisscholen en gemeenten.

Klimaatverbond
Klimaatverbond Nederland is de Nederlandse initiatiefnemer van Warmetruiendag en organiseert deze actie sinds 2007. De warme trui staat symbool voor wat iedereen zelf kan doen: groene energie + isolatie +  thermostaat + warme kleding. Samen kunnen we voorkomen dat onze weilanden vol zonnepanelen worden gelegd. De belangrijkste factor voor energiebesparing zijn wij immers zelf.

De toekomst is nu!
Met zijn allen kunnen we bereiken dat we in 2050 energieneutraal zijn, wat van groot belang is voor onze kinderen en kleinkinderen. Warmetruiendag zet nú energiebesparing op 1 en onderzoekt de schone energievoorzieningen van de toekomst.

Warmetruiendag viel vorig jaar op 15 februari en veel mensen liepen toen in een T-shirt, zelfs met korte mouwen! De verwarming hoefde amper aan maar daar tegenover staat dat airco’s in opkomst zijn en veel meer energie verbruiken dan verwarmingsinstallaties. Klimaatverbond Nederland pleit daarom voor een aanpak die warmte en koelte in samenhang benadert.

Tips en meedoen via internet
In 2019 meldden ruim 220.000 deelnemers een kleine of grotere klimaatactie aan op http://www.warmetruiendag.nl/doe-mee. Op de site staan ook inspirerende interviews en besparingstips. Je kunt er zelf kaarten en affiches maken om je actie te delen.

MilieuCentraal geeft allerlei klimaattips, zie hun webpagina milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/klimaatklappers/grootste-klappers. Handige energiebespaartips binnenshuis kun je vinden op http://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snel-besparen/bespaartips-verwarming.