Thema-avond IVN Geldrop over kraanvogeltrek

Over de trek van de Europese kraanvogels geeft Dorus van den Boom woensdag 5 februari een lezing bij IVN Geldrop. Locatie is natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark. Aanvang 20 uur, toegang gratis, vrijwillige bijdrage welkom.

De foto is gemaakt door Dorus van den Boom

Geluksbrengers
Kraanvogels leven in bijna alle werelddelen en vrijwel overal worden ze beschermd. Ze inspireerden door de eeuwen heen talloze kunstenaars. Zo komen  ze voor op Egyptische graftombes en Japanse aquarellen, in Griekse en Romeinse mythen, Australische dansen,  Russische liederen en Zweedse films. Vanwege hun schoonheid, elegantie, omvang en vlucht worden ze beschouwd als geluksbrengers, zinnebeeld voor een lang leven, en voorjaarsboden. Het vérdragende geluid van overvliegende kraanvogels doet menig  vogelliefhebber naar buiten hollen.

Trekvogels
De meeste soorten kraanvogels trekken in voor- en najaar via eeuwenoude trekroutes door verschillende landen, zowel overdag als ’s nachts. De zuidwestroute loopt deels over Zweden, Duitsland en Frankrijk naar Spanje. Boven Nederland kunnen we de Grus grus, de Europese kraanvogel, normaliter waarnemen in maart en eind oktober. Eind augustus al beginnen de vogels zich te verzamelen en op vele plaatsen in het broedgebied ontstaan spontaan groepen. Deze en verdere bijzonderheden komen tijdens de lezing aan de orde. 

Over de spreker
Dorus van den Boom is kartrekker van de vogelwerkgroep van IVN Geldrop. Velen kennen hem als humoristische inleider van de ‘inloopavonden’. Als natuurfotograaf werkt hij altijd mee aan de documentaires die de jaartentoonstelling van IVN Geldrop begeleiden.

Toegang vrij
Belangstellenden zijn woensdag 5 februari welkom in natuurinformatiecentrum ‘De Paardestal’, in het park van Kasteel Geldrop. Vanaf 19.45 uur staan koffie en thee klaar, aanvang 20 uur, einde rond 22 uur. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wie IVN Geldrop wil steunen, kan lid of donateur worden. Kijk daarvoor op http://www.ivn.nl/geldrop. IVN Geldrop is ook op facebook.