Thema-avond IVN Geldrop ‘Maak kennis met de wolf’

Over de ontwikkeling van de wolf in Europa, zijn komst en vestiging in Nederland, over  verwachtingen, zin en onzin spreekt wolvendeskundige  en natuurfotograaf Dick Klees woensdag 6 november bij IVN Geldrop. Locatie is natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark. Aanvang 20 uur, toegang gratis, vrijwillige bijdrage welkom.

De foto is gemaakt door Dick Klees

De wolf is een flexibel dier dat zich in potentie aan veel uiteenlopende omstandigheden kan aanpassen. Zijn aanwezigheid heeft invloed op zowel de natuur als vee en ook op het welbevinden van mensen in een gedeelde of nabije leefomgeving. Hierdoor zijn elders geconstateerde kenmerken en gedragingen niet altijd één op één overdraagbaar. 

Enig begrip voor wolven begint met het opdoen van kennis. Die is onder de bevolking verloren gegaan door meer dan 150 jaar afwezigheid. Daarvoor in de plaats zijn talloze sprookjes en sentimenten een rol gaan spelen bij onze opvattingen over de wolf. De grootmoeders verslindende ‘grote boze wolf’ zal in de praktijk niet veel gevaar opleveren zolang we hem niet in het nauw drijven of zijn jongen bedreigen. Hij is schuwer voor de mens dan veel mensen voor hem.

Over de spreker
Dick Klees is dierecoloog en natuurfotograaf. Samen met andere deskundigen schreef hij het boek “De wolf terug”. Vanwege zijn ruime ervaring met wolven werd hem verzocht het Nederlandse wolvenmonitoringsplan te schrijven. Dit  document moet rond deze tijd afgerond moet zijn.

Toegang vrij
Belangstellenden zijn woensdag 6 november welkom in natuurinformatiecentrum ‘De Paardestal’, in het park van Kasteel Geldrop. Vanaf 19.45 uur staan koffie en thee klaar, aanvang 20 uur, einde rond 22 uur. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wie IVN Geldrop wil steunen, kan lid of donateur worden. Kijk daarvoor op www.ivn.nl/geldrop. IVN Geldrop is ook op facebook.