Paddenstoelenexcursie IVN Geldrop

Paddenstoelenliefhebbers kunnen zondag 20 oktober gratis met IVN Geldrop mee op excursie over het oude steenoventerrein in Nuenen. De wandeling duurt anderhalf à twee uur en start om 14 uur bij het hek van ‘Bloem en tuin’, net voorbij Parallelweg 14. Kinderen welkom (honden niet).

De foto is gemaakt door Liesbeth Dirkse

Paddenstoelen varen wel bij vocht dus de natte start van de herfst na extreme droogte is een cadeautje voor de paddenstoelenliefhebber. De IVN-gidsen houden zich niet bezig met de eetbaarheid van de zwammen. Ze laten ze liever staan, zodat iedereen kan genieten van hun fraaie verschijningen. Bovendien zijn er sterk op elkaar gelijkende soorten waarvan de één eetbaar en de ander dodelijk giftig is. Sommige zwammen worden wel door dieren gegeten terwijl wij er ziek van worden. De meeste zijn opruimers, die zorgen voor afbraak van materiaal: omgevallen bomen, afgevallen bladeren, eikels, kastanjes en zelfs vogelveren. Er zijn er ook die voedingsstoffen uitwisselen met bomen. Zo vind je bijvoorbeeld bij berken en dennen vaak vliegenzwammen.

Moordenaars en biefstukken in het bos
Elfenbankjes met hun fraaie ringen vinden de IVN-gidsen beslist maar zijn er ook biefstuk- of kaaszwammen? Moet je oppassen voor valse honingzwammen? En liggen er dennenmoorders op de loer? Wie nieuwsgierig is geworden, is welkom om mee op pad te gaan over het terrein van de oude steenfabriek in Nuenen. De excursie (zonder honden) duurt ongeveer anderhalf uur maar kan wat uitlopen. Een spiegeltje is handig om de onderkant van hoeden te bekijken.

Tentoonstelling eik gaat sluiten
Zondag 27 oktober is de laatste kans om de jaarexpositie “In en om de eik” te bezoeken in natuurinformatiecentrum De Paardestal. Open van 14 tot 17 uur, toegang gratis. IVN Geldrop is ook op facebook. Wie lid wil worden, kan een mailtje sturen naar ivngeldrop@gmail.com of zich aanmelden via de website http://www.ivn.nl/geldrop.