Regentonactie IVN en lezing klimaatregelen

Met een regentonnenactie in samenwerking met GroenRijk vraagt de Werkgroep Duurzaamheid van IVN Geldrop 29 september op de Andere Mert aandacht voor de watervriendelijke tuin. Aansluitend is op 2 oktober in natuurinformatiecentrum De Paardestal een lezing van Marije van Schelven, van Waterschap De Dommel. Zij geeft tips voor de tuininrichting. Beide in het kasteelpark, toegang gratis.

Kortingsbonnen regentonnen
Met regentonnen kunnen we water besparen en ernstige watervervuiling beperken. Daarom deelt IVN Geldrop tijdens de Andere Mert kortingsbonnen uit, waarmee men bij GroenRijk 20% korting krijgt op de aanschaf. Er zijn regentonnen in soorten en maten, met een klassieke of een moderne uitstraling.

Nut en noodzaak
Zelfs als het zacht regent vang je toch behoorlijk wat water op in je regenton. Dit komt door het relatief grote oppervlak van je woning. Hoe meer water we opvangen hoe beter, en niet alleen om je ramen mee wassen of je tuin te begieten. Bij 80% van de huizen is het regenwater niet losgekoppeld van het riool. Ons rioleringsstelsel is helaas niet berekend op de hoosbuien die steeds vaker voorkomen. Het oppervlaktewater raakt ernstig vervuild bij overstort van het riool en er kan onder meer massale vissterfte optreden. Door opvang van water in onze tuinen kunnen we schade voorkomen of beperken. We kunnen niet buiten de inzet burgers om de klimaat- en waterproblemen te beteugelen

Lezing klimaatregelen in en om de tuin
Extreme droogte naast hoosbuien, verdroogde tuinen maar ook straten die blank staan. Een oververhit terras en te warm huis. Zijn we aan de weergoden overgeleverd? Marije van Schelven laat zien welke klimaatregelen we zelf kunnen nemen voor een aangenaam woonklimaat in en om de tuin, simpel en praktisch. Er is ook ruimte om vragen te stellen.

Toegang vrij
De Andere Mert/Regenboogfestival is 29 september van 12 tot 17 uur in het kasteelpark.

Voor de lezing op woensdag 2 oktober geldt ‘vol is vol’. Vanaf 19.45 uur staat de koffie klaar in natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het park van Kasteel Geldrop. Aanvang 20 uur, vrijwillige bijdrage welkom. Wie IVN Geldrop wil steunen kan lid of donateur worden. Kijk daarvoor op www.ivn.nl/geldrop. IVN Geldrop is ook op facebook.