Afvalrapers gevraagd voor Wereldschoonmaakdag

Op World Cleanup Day gaan miljoenen mensen wereldwijd afval rapen. De Werkgroep Duurzaamheid van IVN Geldrop roept leden en inwoners op een paar uur mee te helpen op zaterdagochtend 21 september. De aftrap is om 9.30 uur in het kasteelpark, bij De Paardestal. Kinderen, rolstoelers, scootmobielrijders, iedereen is welkom. Aanmelden mag, moet niet.

Miljoenen deelnemers
Zwerfafval is voor veel mensen een grote ergernis. Daarom trekt op 21 september de hele wereld erop uit om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen. Samen zijn we met miljoenen! Er zijn straten, buurten, bedrijven en verenigingen die de handen uit de mouwen steken.

Uitrusting en meedoen
Afvalzakken worden verstrekt en er zijn een beperkt aantal afvalgrijpers te leen. IVN verzoekt deelnemers zelf (liefst duurzame) werkhandschoenen mee te nemen met het oog op hygiëne. Voor veiligheid en herkenbaarheid is een fluorescerend hesje een pre. Om 9.30 uur, bij een kop koffie of thee, wordt het materiaal uitgedeeld en mensen ingedeeld in groepjes. Daarna verspreiden deelnemers zich over de omgeving. Om 12 uur wordt iedereen terugverwacht met inlevering van afval en grijpers. Voor wie eerder wil eindigen blijft iemand aanwezig in De Paardestal. Aanmelden bij ivngeldrop@gmail.com is niet verplicht, wel handig voor de organisatie. 

Waarom is World Cleanup Day nodig?
Zwerfafval is helaas nog steeds een groeiend probleem, ook in Nederland. Volgens Staatsbosbeheer lopen schattingen over de hoeveelheid hiervan uiteen van 50 tot 300 miljoen kilo per jaar. Naast een negatieve impact op onze leefomgeving, genereert het afval een kolossaal milieuprobleem: het belandt uiteindelijk in onze zeeën en oceanen. Daar komen giftige stoffen uit het plastic vrij. Die komen vervolgens in onze voedselketen terecht doordat vissen en andere organismen deze opeten. Bovendien sterven veel waterbewoners erdoor. Hoog tijd dat we hier wat aan doen dus! Jeugdleden van IVN Geldrop namen in april al het voortouw met hun opruimactie. Doe ook mee en deel World Cleanup Day op social media om anderen te inspireren. Gebruik hierbij deze hashtag: #WorldCleanupDayNL.