Dieven zijn dol op open ramen en deuren

Dit jaar heeft de politie in Geldrop-Mierlo al 55 aangiftes van inbraken in woningen ontvangen. Nu de zomervakantie bijna begint, zijn we misschien niet altijd even alert. Snel een boodschap doen, even de hond uitlaten, de kinderen ophalen bij opa en oma of in de achtertuin genieten van het zomerse weer? De deur kan wel open blijven, want wat kan er nu gebeuren in die paar minuten? Een insluiping waarbij een telefoon, portemonnee of laptop uit je huis wordt weggegrist, is binnen enkele seconden gebeurd.

Gelegenheidsinbreker
In 2018 vonden er maar liefst 43.000 inbraken in Nederland plaats, waarbij voor 90% de ‘gelegenheidsinbreker’ betrokken was. Deze inbreker treft weinig voorbereidingen en slaat zijn slag wanneer hij kansen ziet. Insluiping is dan ook een methode die veel voorkomt. Bij een insluiping komt iemand je woning binnen zonder dat er inbraakschade is. De inbreker komt bijvoorbeeld via een open deur of raam binnen.

Zomerperiode
Zoals de winter ideaal is voor inbraken, is de zomer favoriet voor insluipers. Door het zomerse weer zetten we alles open en zitten we meer in de tuin. Dit vergroot het risico van insluiping. En doordat de buren misschien wel op vakantie zijn, zijn er minder mensen om een oogje in het zeil te houden. Ook ramen op de eerste verdieping zijn makkelijk te bereiken voor de insluiper, bijvoorbeeld via een ladder of een vuilcontainer. 

Schade
Vooral de nasleep kost de gedeputeerde veel tijd. Zo moet je je pasjes blokkeren en de verzekering op de hoogte stellen. Bovendien wordt niet door alle verzekeringen de schade gedekt wanneer er geen sprake is van inbraak.  En natuurlijk heeft het impact op je als persoon, door de gedachte dat een vreemde zomaar in je huis is geweest. Daarom kun je er dan ook maar beter alles aan doen om insluiping te voorkomen. Hierbij kun je denken aan:

  • Draai deuren op slot, ook al ben je op een andere verdieping of in de tuin .
  • Plaats waardevolle spullen zoals een handtas, autosleutels, portemonnee en laptop uit het zicht.
  • Geef inbrekers geen opstapje, zoals een afvalcontainer of een ladder.
  • Leg sleutels uit het zicht en laat ze niet aan de binnenkant in het slot zitten .
  • Plak nooit een briefje op de deur met ‘ben even weg’.
  • Word lid van een (digitale) buurtpreventiegroep.
  • Bij een verdachte situatie, bel altijd 112

Politie Keurmerk Veilig Wonen
Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) draagt bij aan inbraakpreventie en sociale veiligheid in en rond woningen, wooncomplexen en in buurten en wijken. Een inbreker heeft langer de tijd nodig om binnen te komen in een woning die is beveiligd volgens de PKVW-eisen. Geslaagde inbraken nemen tot 90 % af ten opzichte van woningen zonder Politiekeurmerk.  Wil jij voor je eigen woning het Politiekeurmerk Veilig Wonen? Neem contact op met het dichtstbijzijnde PKVW-bedrijf of kijk op www.politiekeurmerk.nl