SAMEN SLIMMER OMGAAN MET WATER

Wist u dat veel Brabanders denken dat zij ongeveer 60 liter kraanwater per dag gebruiken? Dit is in werkelijkheid echter 120 liter per dag. Dat kan best een beetje minder. Hieronder vindt u tips om in een handomdraai thuis water te besparen. Samen bereiken we meer!

De tips op een rijtje:

Tip 1: Douche een minuutje korter
Wist u dat u met douchen 8 liter water per minuut gebruikt? Gemiddeld douchen we 8 minuten. Dat betekent dus al snel 64 liter water per douchebeurt.  Douche een paar minuten korter. Of zet de kraan even uit te tijdens het inzepen. Dat scheelt water én energie.

Tip 2: Gebruik de bespaarknop van uw toilet
De meeste toiletbezoeken zijn voor een kleine boodschap. Gebruik dan altijd de bespaarknop van uw toilet. Zo bezuinigt u minimaal 3 liter water per wc-bezoek. Kunt u nagaan hoeveel u op jaarbasis bespaart, zonder extra moeite.

Tip 3: Geef water dat overblijft bij het koken aan uw planten
Water dat is gebruikt om groenten te wassen of pasta in te koken wordt vaak weggegooid. Terwijl planten er blij mee zijn. U hoeft het alleen maar op te vangen. Dat scheelt elke week 2 tot 6 liter. Laat heet water wel even afkoelen voor het in de gieter gaat.

Tip 4: Geef de tuin wekelijks meer water in plaats van elke dag een beetje
Een gezonde tuin heeft water nodig. Het is beter als u eens per week een grotere hoeveelheid water geeft dan elke dag een beetje. Uw tuin blijft groen terwijl u elke week vele liters water bespaart. Bovendien worden uw planten sterker en houden ze beter water vast.

Tip 5: Repareer een lekkende kraan zo snel mogelijk
Bij een lekkende kraan denkt u misschien ‘het zal zo’n vaart niet lopen’. Toch telt het snel op. Een kraan die een jaar lang lekt, verbruikt wel 2.000 liter water. Merkt u thuis dat er een kraan aan drupt, repareer die dan snel.

Tip 6: Geef de tuin water met een gieter in plaats van met een tuinslang
U wilt dat uw tuintje er groen uit blijft zien en dat vraagt soms om extra water. Maar dat kan ook door een gieter te gebruiken in plaats van de tuinslang. Met een gieter van bijvoorbeeld 12 liter kunt u beter doseren waar water nodig is in uw tuin. Een tuinslang verbruikt al snel 18 liter per minuut.

Dat is slim omgaan met water!

Tip 7: Draai de was met een volle wasmachine
Een wasje draaien kost gemiddeld zo’n 52,9 liter per wasbeurt. Het is dus slim om met een volle wasmachine te wassen. En heeft uw wasmachine een eco-knop? Dan scheelt dat ook vaak water én energie.

Tip 8: Vang met een regenton regenwater op, om in de tuin te gebruiken
Door een regenton te gebruiken in de tuin, en daarmee regenwater op te vangen, kunt u tientallen liters kraanwater besparen die u normaal gebruikt om uw tuin te besproeien.

 Tip 9: Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen
Als u de kraan laat lopen tijdens het tandenpoetsen, spoelt er zo 3 liter water door de gootsteen. Door de kraan dicht te draaien tijdens tandenpo
etsen of scheren bespaart u in een handomdraai water.