Topjaar voor huiszwaluw aan Eindhovenseweg Geldrop

Na een moeizame start heeft de huiszwaluw aan de Eindhovenseweg in Geldrop. Namens de Vogelwerkgroep van IVN Geldrop doet Dorus van den Boom verslag van de huiszwaluwen onder zijn dak. Hij roept op om gespotte huiszwaluwen bij hem te melden.

Wie kent het nog: het vogeltje met zijn deftig donkerblauwe pak en  opvallende witte stuit, die vrolijk kwetterend in de zomer z’n kostje bij elkaar scharrelt. Een beeld dat overigens steeds zeldzamer wordt en vrijwel uit het straatbeeld is verdwenen. Om extra aandacht hiervoor te vragen was het jaar 2018 door Vogelbescherming zelfs uitgeroepen tot het jaar van de huiszwaluw.

Hoe het begon
Het is het jaar 1998. Ik hoor voor eerst het kwetterende geluid van de huiszwaluw rondom het huis. Groot is mijn verbazing als ik enkele kleiklompjes onder de gootrand van de voorgevel ontdek. Een paartje huiszwaluwen is op zoek naar een geschikte nestelplaats.

En het is gelukt in augustus een nestje groot te krijgen. En het jaar daarop zijn ze half april weer terug. Er komt zelfs een tweede paar een nestje bouwen tegen het bestaande. En dan wordt het druk. Het jaar daarop zijn er meer paren die interesse hebben. Het bouwmateriaal moet echter van ver gehaald worden. Snel een kunstnest aangeschaft. En jawel, dit wordt maar al te graag geaccepteerd. En dan gaat het snel. Ieder jaar zo rond half april wordt verwachtingsvol uitgekeken naar onze gasten. Inmiddels zijn de kleinesten naar beneden gevallen en worden de twaalf kunstnesten goed bewoond. In 2018 waren zeker tien nesten bewoond met meerdere broedsels. Onze gasten zijn eind augustus weer vertrokken en we wachtten het voorjaar van 2019 weer met spanning af.

2019: slachtoffer van klimaatverandering?
Op 13 april meldt de eerste verkenner zich. Op zich gewoon, maar dan wordt het ijzig stil. Pas veertien dagen later zien we weer enige beweging. Hooguit drie zwaluwen komen een keer langs maar zijn ook weer snel verdwenen. Het weer in Frankrijk lijkt niet al te best. Veel regen, lage temperaturen en wind uit hoofdzakelijk noordelijke richting zullen ongetwijfeld de terugkeer vertraagd hebben. Misschien hebben ze dit weer niet overleefd. Ook begin mei geeft geen verbetering. Het zou wel eens afgelopen kunnen zijn met onze kolonie.  Somberheid overheerst. We hebben ons verzoend met de gedachte dat de  achteruitgang van het milieu ook hier heeft toegeslagen. We zijn ze kwijt en krijgen ze nooit meer terug. 

Woningnood aan de Eindhovenseweg
We gaan maar wat moedeloos aan onze vogelvakantie beginnen. Maar dan krijgen we bericht van het thuisfront: ”volop zwaluwen rond het huis”. Als we eind mei terugkeren kunnen we onze ogen niet geloven. Nooit eerder hebben we zoveel zwaluwen gehad. De twaalf kunstnesten zijn allemaal  bezet en veel zwaluwen kunnen geen onderdak vinden. Gevolg is dat ze op meerdere plaatsen proberen om weer zelf een kleinest te maken. Snel hangen we twee extra kasten op, die vlug worden ontdekt. Om de zelfbouwers wat te hulp te schieten, voorzien we het afdakje boven de voordeur van modderig zand en leem. Er wordt gretig gebruik van gemaakt.

We hebben ze ook nog doorverwezen naar de huiszwaluwentil in het kasteelpark. Mogelijk wordt deze nu eindelijk ontdekt. En daar is nog woningruimte genoeg.

Meldingen huiszwaluwen  gevraagd
De vogelwerkgroep van IVN Geldrop is benieuwd of er in Geldrop nog meer huiszwaluwen worden gezien en roept de hulp in van mensen die mee uitzien naar broedsels van deze zomergast. Het gaat alleen over de huiszwaluw, met blauwzwart pak en witte stuit. De komende weken  vliegen ze volop af en aan. Meldingen graag doorgeven aan de Vogelwerkgroep IVN Geldrop, Dorus van den Boom  thvdboom@onsbrabantnet.nl – tel. 040 2857242.