Overlast eikenprocessierups

Gemeentenieuws

Op dit moment wordt er veel naar ons gebeld om meldingen van de eikenprocessierups door te geven. We vragen u om deze meldingen niet telefonisch door te geven, maar via het formulier Melding Openbare Ruimte op onze website. Op deze manier kunnen de meldingen direct worden opgepakt door de bestrijders van de rupsen.

We doen er alles aan doen om de overlast van de rupsen tot een minimum te beperken. We zijn alweer een aantal weken rupsen aan het wegzuigen op plekken waar ze overlast veroorzaken. Denkt u dan aan bomen waar veel mensen langs komen, speeltuinen en rondom scholen.

Welke maatregelen nemen we nog meer:
Monitoring , voordat de eitjes uitkomen wordt op diverse plekken gemonitord om op die manier te bepalen wanneer de beste periode van bespuiten gaat worden.

Preventie: er zijn net als andere jaren vele bomen bespoten, hierbij worden we gehinderd door de “vlinderroute” dit is een strook waar vele vlinders vliegen en daar mogen we geen bestrijding uitvoeren. Dit doen we in overleg met het IVM in het kader van de Biodiversiteit. Op www.geldrop-mierlo.nl vindt u een kaart van deze route.

Wat kunt u zelf doen?
Het is voor ons helaas niet te doen om alle rupsen weg te zuigen. Dit geldt ook voor alle nesten boven de 6 meter. Niet alle nesten die je ziet zitten zorgen voor overlast.

Ga niet zelf aan de slag met het opruimen van rupsen en nesten. Iedere rups heeft honderdduizenden brandharen die zich kunnen verspreiden als u de rups oppakt. Ook in de nesten blijven brandharen achter. Ga de rupsen niet te lijf met stofzuigers of branders, want daarmee verspreid u de brandharen alleen maar. Maak een melding via de website of schakel professionele bestrijders in.

Meer informatie
Op de website www.oakie.info van de GGD vindt u veel informatie over de eikenprocessierups.