Kastelendag op Kasteel Geldrop

Op tweede Pinksterdag, 10 juni 2019, is de 12e editie van de ‘Dag van het Kasteel’ met als thema ‘Over de Grens’. Kastelen en buitenplaatsen in Nederland zetten dan de poorten van hun landgoed en huis open om belangstellend publiek te ontvangen.

Kasteel Geldrop

Heeft u zich wel eens afgevraagd wat er zich achter die ijzeren poort aan de Mierloseweg in het centrum van Geldrop bevindt? Als dat zo is, zou deze vraag voor u een reden kunnen zijn om op deze dag ons ‘Landgoed Kasteel Geldrop’ te bezoeken. Daar kunt u kennis maken met het kasteel (anno 1616) en zijn prachtig ingerichte stijlkamers met historische gebruiksvoorwerpen. Of ga eens een kijkje nemen in de keuken van het vroegere personeel.

Deze dag zijn er rondleidingen. Dan zullen onze gidsen u iets vertellen over het kasteel en zijn inwoners. Het staat u vrij om ook zonder gids op eigen gelegenheid het kasteel bezoeken.

Het thema van deze nationale kastelen dag is ‘over de grens’. Ook dit kasteel heeft veel banden gehad met het buitenland, want vele bewoners waren van oudsher internationaal georiënteerd. Vaak hadden families over heel Europa verspreid liggende bezittingen en familiebanden. Het was niet ongewoon dat men huwelijkspartners had van over de grens.

Een onderbelichte kant van dit kasteel is, dat een van de vroegere eigenaren, Hubertus Hoevenaars (1814-1886) een koloniaal verleden in Nederlands-Indië heeft gehad. Samen met een handelspartner had hij daar grote suikerplantages en fabrieken. Dat liep niet altijd even gladjes. Op de eerste reis van Hubertus naar Indië in 1841 (met machineonderdelen) liep hij in Engeland al vertraging op omdat het schip niet zeewaardig genoeg was. Na 4 maanden kon hij dan eindelijk doorreizen met een ander schip. Maar vlak voor aankomst leed hij schipbreuk waarbij hij gewond raakte en vele machineonderdelen verloren gingen. Voorwaar geen makkelijke start daar. Na wat contractuele problemen kon dan in 1882 met de bouw van de fabrieken begonnen worden. Hoevenaars introduceerde daar meteen de aller modernste productiemethodes. Er zijn daar grote winsten behaald maar hij heeft ook veel problemen gehad met dalende suikerprijzen, faillissementen, rechtszaken en familie perikelen, etc. In 1867 keerde hij met zijn gezin terug naar Nederland waar hij in 1870 naar het Kasteel Geldrop verhuisde. In het boek ‘Kasteel Geldrop een edel verleden’ is de gehele geschiedenis van het kasteel Geldrop en zijn bewoners op boeiende wijze beschreven.

Maar er is meer dat van wat over de grens kwam. Het kasteel is omringd door een Engelse landschapstuin die uit een wirwar van paden bestaat, afgewisseld met weiden, vijvers, bruggetjes en zitbankjes. Er zijn vele doorkijkjes waarbij de ruim 150-jaar oude bomen de coulissen vormen van het romantische decor. Voor een deel bestaan deze bomen uit zogenaamde “exoten”. Dit zijn bomen die geïmporteerd zijn uit andere werelddelen. Zo staat pal naast het kasteel een Sequoiadendron Giganteum. Deze reus komt oorspronkelijk uit Californië en kan daar duizenden jaren oud worden. Een andere exoot is de oosterse plataan die samen met de gewone plataan een reusachtige kolos vormt, waartussen de voormalige opgang van het kasteel liep. Kortom laat u verrassen en dwaal eens door dit grote landschapspark en laat uw gedachten de vrije loop.

Omdat Kasteel Geldrop al iedere zondag gratis te bezoeken is, kan men op die 2e Pinksterdag gratis meedoen aan een rondleiding met een gids. Rondleidingen starten om 13.30, 14.30 en 15.30 uur bij de voordeur van het kasteel. Er kunnen maximaal 15 personen met een gids meelopen en op elke tijd zijn er twee gidsen beschikbaar. Dus ben er vroeg bij.