Bodemdiertjes scheppen bij IVN op Kastelendag Geldrop

Bodemdiertjes scheppen en met vergrootglazen bestuderen kan opmaandag 10 juni (Tweede Pinksterdag) van13 tot 17 uur rondom natuurinformatiecentrum De Paardestal. IVN Geldrop neemt dan deel aan de Dag van het Kasteel, op Landgoed Kasteel Geldrop. Gelijktijdig is de tentoonstelling over de eik te bezichtigen.

Gespannen zoeken naar die bodembeestjes

Zonder bodembeestjes hebben we geen gezonde grond. Planten groeien dan onvoldoende en water kan niet goed in de grond zakken. Dat betekent voedseltekort en bij zware regen wateroverlast. En daar blijft het niet bij: we hebben onvoldoende gezuiverd water en katoenen kleding. We moeten dus zuinig zijn op onze kleine bodembewoners. We kunnen ze helpen door blad in de tuin te laten liggen. Kunstmest en gif (ook ‘biologische bestrijdingsmiddelen’) kunnen we beter niet gebruiken.

Bij IVN Geldrop is op Tweede Pinksterdag al wat je nodig hebt aanwezig om bodemdiertjes beter in beeld te krijgen. Pas als je door vergrootglazen kijkt, zie je hoe mooi veel wriemelbeestjes zijn. Vooral kinderen vinden het prachtig. Slakken, larven van vliegen, duizendpoten, miljoenpoten, pissebedden… ze liggen allemaal voor het opscheppen. Eigenlijk alles wat je ook in de strooisellaag vindt.

Tegelijkertijd is in De Paardestal de interactieve expositie “In en om de eik” te zien. De activiteiten zijn gratis en vinden plaats in en om de voormalige paardenstallen en het koetshuis. Samen vormen zij het natuurinformatiecentrum De Paardestal.

Andere activiteiten in het kasteelpark
Op het kasteelterrein vindt tegelijkertijd het kindertheaterfestival Dol op Visite plaats, met als thema ‘Over de grens’. De toegang tot het festival kost € 2,50, terwijl het kasteel gratis toegankelijk is, ook de rondleidingen tussen 13 en 17 uur. Zie voor meer informatie de websites en facebookpagina’s van IVN en Kasteel Geldrop. Ook de kinderboerderij, zintuigentuin en theetuin De Kasteelhoeve zijn geopend.