Thema-avond IVN Geldrop over bodemleven en bodemvruchtbaarheid

Bodemvruchtbaarheid staat aan de basis van ons voedsel en ondergronds leven is cruciaal, ook in tuinen. Over het bodemvoedselweb geeft Minke Greve woensdag 5 juni een lezing bij IVN Geldrop. Locatie is natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark. Aanvang 20 uur, toegang gratis, vrijwillige bijdrage welkom.

Mensen, dieren en planten zijn in grote mate afhankelijk van een bodem vol micro-organismen. In een gezonde bodem zorgen deze voor de vruchtbaarheid en de structuur van die bodem. De complete voedselkringloop begint bij de bodem. De lezing over het “bodemvoedselweb” gaat over recente ontdekkingen en verschillende mogelijkheden om zelf een bijdrage te leveren aan het behoud van de bodemvruchtbaarheid. Kunstmest en bestrijdingsmiddelen kunnen meer kapotmaken dan ons lief is. Zeker mensen met een tuin kunnen profiteren van de tips die Minke Greve geeft. Het laatste deel van de avond gaat over verschillende manieren om compost te maken voor een gezonde tuin.

Zo’n 500 jaar geleden zei Leonardo da Vinci dat we meer weten over het bewegen van de hemellichamen dan over de grond onder onze voeten. In de loop der eeuwen is matig vooruitgang geboekt. Pas de laatste jaren komt er dagelijks kennis bij over het bodemleven, mede dankzij elektronenmicroscopen. En hoe meer we te weten komen, hoe meer we beseffen dat die kennis cruciaal is voor ons voortbestaan.

Over de spreker
Minke Greve is IVN natuurgids, moestuinierster en docente Ecologische moestuin voor Velt, Vereniging Ecologisch Eten, Koken en Tuinieren.

Toegang vrij
Belangstellenden zijn woensdag 5 juni welkom in natuurinformatiecentrum ‘De Paardestal’, in het park van Kasteel Geldrop. Vanaf 19.45 uur staan koffie en thee klaar, aanvang 20 uur, einde rond 22 uur. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wie IVN Geldrop wil steunen, kan lid of donateur worden. Kijk daarvoor op http://www.ivn.nl/geldrop. IVN Geldrop is ook op facebook.