Buizerd thema inloopavond IVN Geldrop

De buizerd is de meest voorkomende roofvogel in Nederland en woensdag 1 mei onderwerp van een lezing door natuurfotograaf Gerard Compiet. Locatie is IVN’s natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark. Aanvang 20 uur, toegang gratis maar vrijwillige bijdrage welkom.

De foto is gemaakt door Wil van Tongerlo

Hardrijders  zijn doodrijders. De buizerd vindt het prima. Hij zit graag op een paaltje langs de snelweg, waar zijn prooi wordt platgereden. Lekker makkelijk immers, zo’n afhaalservice. Hoeft hij niet te jagen, al loopt hij wel het risico zelf overreden te worden door zo’n gemotoriseerde jager. En dat gebeurt dan ook geregeld. Denk niet dat alleen ‘plat wild’ op het menu staat. Compassie met een kuikentje is hem vreemd. Kikkerbilletjes, slakken, een ei of een maaltje insecten en regenwormen vindt de buizerd evenmin te versmaden.

Gerard Compiet schetst in zijn fotopresentatie bij IVN Geldrop een duidelijk beeld van deze roofvogel met zijn miauwende roep en mooie zweefvluchten. Aan de orde komen onder meer zijn leefomgeving, relatie met andere organismen, zintuiggebruik, jachtstrategieën en prooikeuze, broedbiologie en de verhouding buizerd – mens vroeger en nu.

Over de spreker
Gerard Compiet gaf eerder over spechten, kraaien, kevers en andere onderwerpen presentaties bij IVN Geldrop. Hij deelt graag zijn kennis en foto’s met een geïnteresseerd publiek.

Toegang vrij
Belangstellenden voor de lezing bij IVN zijn woensdag 1 mei welkom in natuurinformatiecentrum ‘De Paardestal’, in het park van Kasteel Geldrop. Vanaf 19.45 uur staan koffie en thee klaar, aanvang 20 uur, einde rond 22 uur. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wie IVN Geldrop wil steunen, kan lid of donateur worden. Kijk daarvoor op www.ivn.nl/geldrop. IVN Geldrop is ook op facebook.