Maak het woninginbrekers niet te gemakkelijk!

Gemeentenieuws

In de laatste maanden van 2018 en in de afgelopen maand waren er relatief veel woninginbraken in onze gemeente. Woninginbraken hebben een grote impact op het gevoel van veiligheid: er zijn vreemden in uw huis geweest, ze hebben aan uw bezittingen gezeten en misschien wel spullen meegenomen. Opvallend is dat het bij maar liefst een kwart van het aantal woninginbraken om woninginsluipingen gaat. Dit zijn woninginbraken waarbij inbrekers vrij eenvoudig de woning binnenkomen omdat de (achter)deur of de schuifpui niet afgesloten was. Vooral in Geldrop, in de wijk Braakhuizen Noord, kwam dit in deze periode regelmatig voor.

Voorkom woninginbraak
Zelf kunt u er met verschillende maatregelen voor zorgen dat inbreken in uw woning niet makkelijk is. De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn uw woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven. U kunt de kans op inbraak verkleinen door:

1.            112 te bellen bij een verdachte situatie. U kent uw eigen buurt het beste, dus als u het niet , is dat niet voor niets.

2.            Als het donker is en u niet thuis bent een lamp aan te laten. Dan lijkt het alsof er iemand aanwezig is. Stel hiervoor bijvoorbeeld een automatische lichtschakelaar in.

3.            Ramen en deuren goed af te sluiten, ook als u maar even weg bent. Draai de deur ook altijd op slot.

4.            Bij een achterom ook de poort goed op slot te doen en te zorgen voor verlichting in de tuin.

5.             Kostbare apparatuur, zoals laptops en iPads, uit het zicht te leggen.

6.            Struiken rondom het huis kort te houden zodat het huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is.

7.            Er voor te zorgen dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen.

8.             Een speciaal geschikt slot aan te brengen aan een schuifpui.

9.            Geen huissleutels onder een deurmat of in een bloempot te verstoppen. Dit zijn ook voor inbrekers geen ‘geheime’ plaatsen.

10.          Geen adreslabel aan uw sleutel(bos) te hangen.

Kijk op de site http://www.maakhetzeniettemakkelijk.nl of de site http://www.politie.nl voor meer tips en adviezen om uw huis goed tegen inbraak te beveiligen. In veel buurten in onze gemeente is BuurtWhatsApp. Kijk op de site http://www.wabp.nl wie de contactpersoon in uw buurt is en meld u hierbij aan!