IVN-vogelexcursies en landschapswandeling Rulse Laarzenpad

Vogelliefhebbers kunnen in de lente vijf dinsdagochtenden en een -avondmet IVN Geldrop op pad. Op 26 maart gaat de vogelwandeling door het dal van deKleine Dommel. Start is om 9 uur bij Kastanjehof in Geldrop. ’s Middags voerteen landschapswandeling over het Rulse Laarzenpad. Deelname aan de activiteiten(zonder honden) is gratis.

De foto is gemaakt door Margot Klaren

Vogelwandelingen
Vogels kun je het best zien als de bomen nog niet vol blad zitten. De vroege lente is niet alleen daarom een goed moment om vogels te spotten. In veel gevallen verraden ze namelijk hun aanwezigheid door hun zang, waarmee ze een vrouwtje proberen te lokken en hun territorium aangeven. Wie vogels wil zien, moet dus zijn ogen én oren de kost geven.

IVN Geldrop nodigt vogelliefhebbers uit voor een reeks vogelwandelingenop zes achtereenvolgende dinsdagen, waarvan de eerste vier om 9 uur starten: 26maart, 2, 9 en 16 april. De vijfde, op 23 april, is voor vroege vogels en startom 7 uur. De avondwandeling op 30 april begint om 19 uur in Gijzenrooi. Deze ochtendexcursiesduren 2 à 2½  uur. een verrekijkeraanbevolen Alleen bij erg slecht weer gaatde wandeling niet door.

De eerste wandeling voert door het dal van de Kleine Dommel en start bij appartementencomplex Kastanjehof, gelegen aan de Dommel, op de hoek van de Laander Vier Heemskinderen in Geldrop. Inlichtingen bij Leo Donders, 040 2862665, en Bertini Savelberg, 040 2854043.

Landschapswandeling 26 maart
De natuurgidsen nemen belangstellende wandelaars op 26 maart mee over het Rulse Laarzenpad, in een nat en nog redelijk kleinschalig gebied met kruidenrijke akkers, grenzend aan de Strabrechtse Heide. Op verschillende plekken zijn mooie doorkijkjes, bruggetjes en poelen. De aandacht gaat vooral uit naar landschappelijke kenmerken en waarden. Halverwege wordt een keer in de natuur gepauzeerd. Waterdicht schoeisel is aanbevolen Alleen bij erg slecht weer gaat de wandeling niet door (zie de website).

Om 13.30 is de start vanaf de P-plaats van natuurpoort De Plaetse, aan de Rul in Heeze, terugkomst om 16.30 uur. Fietsers vanuit Geldrop kunnen de korte route nemen via het viaduct bij de Bosrand (na de manege rechts, eind links, eind rechts), vanuit Mierlo: Heezerweg volgen, daarna rechtdoor over de heide fietsen.

Voor inlichtingen: Tinus de Gouw, 06-12141901. Informatie over volgende activiteiten is te vinden op de website: http://www./ivn.nl/geldrop. Hier kan men zich ook aanmelden als lid. IVN Geldrop is ook op facebook.