Opening expositie IVN Geldrop “In en om de eik”

De opening van IVN’s jaarexpositie “In en om de eik” wordt zondag 10 maart om 14 uur geopend. Iedereen is welkom in natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark. Toegang gratis, tot november op zondagmiddag open van 14 tot 17 uur.

Gemaakt door Margot Klaren
De foto is gemaakt door Margot Klaren.

Toegang gratis
Belangstellenden zijn tot en met oktober ‘s zondags van 14 tot 17 uur welkom in De Paardestal, in het kasteelpark. Schoolklassen en andere groepen kunnen op afspraak doordeweeks terecht. Hiervoor kan men contact opnemen met Marian van de Sluis, T: 040 2854681. Voor meer informatie: www.ivn.nl/afdeling/geldrop

Bijzondere boom
De eik is misschien wel een van de mooiste bomen in Nederland. Waar hij de ruimte krijgt, groeit hij uit tot een kolossale boom die het landschap domineert. Eiken kunnen honderden jaren oud worden. Er zijn verscheidene soorten, zelfs groenblijvende. De bekendste in ons land zijn de zomer- en de wintereik met hun langwerpige eikels, de moeraseik met zijn kleine ronde eikeltjes en de Amerikaanse eik met zijn forse ronde eikels. Over deze vier soorten gaat de jaartentoonstelling in natuurinformatiecentrum De Paardestal.

Voor mens en dier
In de drie paardenboxen verhaalt IVN Geldrop op een aanschouwelijke manier over de eik in de winter en zomer, over bladvormen, eikengallen en de eik op de menukaart van dieren. Hiertoe is een landschap geschilderd en aangekleed met onder meer eikenschors en opgezette dieren. Echte blikvangers zijn een everzwijn en een gebouwde foodtruck. Op de tegenoverliggende wand is zichtbaar hoe de eik is gebruikt in voorbije eeuwen.

Kinderen kunnen spelend nieuwe weetjes leren over de levensgemeenschap van de eik. In het koetshuis zijn vitrines ingericht en er draait een boeiend klankbeeld. Het foto- en filmmateriaal is door IVN zoveel mogelijk in de eigen omgeving ‘geschoten’.