Thema-avond IVN Geldrop: bomen over bomen

Bomen zijn woensdag 6 maart onderwerp van een lezing door Leo Schutter en Tinus de Gouw, kartrekkers van de bomenwerkgroep van IVN Geldrop. Locatie is natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark. Aanvang 20 uur, toegang gratis maar vrijwillige bijdrage welkom.

Het belang van bomen in de natuur staat meestal niet zo centraal. Onze blik wordt eerder naar bloeiende planten getrokken dan naar de bloemen in onze bomen. Pas als ze gekapt zijn, valt ons de leegte van die plek op. En denk eens aan de onophoudelijke kap van onze regenwouden… Echter, bomen zijn van levensbelang. In de klimaatdiscussie zouden ze best wat meer nadruk mogen krijgen. Ze leveren ons de zuurstof die we allemaal nodig hebben en ze vangen CO2 weg. Daarnaast wordt het in gebieden waar voldoende bomen staan ook minder heet. Bomen vormen met andere planten, insecten, schimmels, mossen en vogels een ecosysteem: een groot samenhangend geheel. Ze zijn afhankelijk van elkaar. Tijdens de lezing komt dit aan bod, evenals de bloei van bomen, hun vruchten en tal van volksverhalen over bomen.

Over de sprekers
Leo Schutter en Tinus de Gouw kregen tijdens hun natuurgidsenwerk steeds meer belangstelling voor bomen. Samen met Lucy van den Berg richtten zij eind 2017 de bomenwerkgroep van IVN Geldrop op. Inmiddels treedt de bomengroep in overleg met de gemeente en organiseert onder meer wandelingen en lezingen. Bovendien wordt op 13 maart de Nationale Boomfeestdag in ere hersteld in Geldrop.

Toegang vrij
Belangstellenden zijn woensdag 6 maart welkom in natuurinformatiecentrum ‘De Paardestal’, in het park van Kasteel Geldrop. Vanaf 19.45 uur staan koffie en thee klaar, aanvang 20 uur, einde rond 22 uur. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wie IVN Geldrop wil steunen, kan lid of donateur worden. Kijk daarvoor op http://www.ivn.nl/geldrop. IVN Geldrop is ook op facebook.