Thema-avond IVN Geldrop: flora en fauna van vennen

Brabantse vennen en speciaal het Beuven zijn woensdag 6 februari onderwerp van een lezing door natuurfotograaf Ad Brouwers bij IVN Geldrop. Locatie is natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark. Aanvang 20 uur, toegang gratis maar vrijwillige bijdrage welkom.

Belangstellenden voor de lezing bij IVN zijn woensdag 6 februari welkom in natuurinformatiecentrum ‘De Paardestal’, in het park van Kasteel Geldrop. Vanaf 19.45 uur staan koffie en thee klaar, aanvang 20 uur, einde rond 22 uur. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wie IVN Geldrop wil steunen, kan lid of donateur worden. Kijk daarvoor op www.ivn.nl/geldrop. IVN Geldrop is ook op facebook.

Brabantse vennen, de parels van onze heide, vervullen (inter)nationaal een belangrijke natuurfunctie. Ze zijn toevluchtsoord voor veel bijzondere, kwetsbare planten en dieren. Ad Brouwers toont een aanzienlijk deel van de ongeveer dertig karakteristieke venplanten. Stapsgewijs, met ondersteuning van foto’s, komen de verschillende typen vennen voorbij, van algemeen en niet bedreigd tot uiterst zeldzaam en ernstig bedreigd. Zal de waterlobelia het kunnen redden, en de grote biesvaren? De nadruk tijdens de lezing ligt op het Beuvencomplex, met een oppervlakte van 49 ha het grootste ven van Nederland. Dit zwak gebufferd ven is tevens het meest kwetsbaar voor invloeden van buitenaf.