Lezing over duurzamer leven bij IVN Geldrop

Duurzaamheid, wat kun je zelf doen? Klimaatverandering, soortenverlies en andere ontwikkelingen plaatst Ad Havermans in een breder kader en hij daagt toehoorders uit tot duurzamer leven. Zijn lezing vindt plaats op woensdag 2 januari bij IVN Geldrop in natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark. Aanvang 20 uur, vrijwillige bijdrage welkom.

Vrijwillige bijdrage
Wie wil weten hoe hij zijn ecologische voetstap kan verkleinen is 2 januari welkom bij IVN Geldrop in natuurinformatiecentrum ‘De Paardestal’. Vanaf 19.45 uur is de koffie bruin, aanvang lezing 20 uur, einde rond 22 uur. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Lid of donateur worden kan ook. Kijk daarvoor op www.ivn.nl/geldrop. IVN Geldrop is ook op facebook.

De wereld draait om
Goed nieuws: in toenemende mate beseffen mensen in dat we de aarde moeten ontzien willen we onze kinderen en kleinkinderen behoeden voor verlies van belangrijke natuurwaarden, voedselvoorziening en veiligheid. Ze willen voor zichzelf en volgende generaties toename van natuurrampen en torenhoge kosten zoveel mogelijk voorkomen. Tweedehands kleding is ‘in’, tiny houses (minihuisjes) zijn in opkomst en houtkachels worden ingeruild voor zonnepanelen. Steeds meer consumenten zetten minder (vaak) vlees op tafel. De lokale supermarkt speelt daarop in en verdubbelt het aanbod van vleesvervangers, wat overstappen naar vegetarisch eten makkelijker maakt. Beleggers dwingen bedrijven en banken tot duurzamere productie en strategieën.

Duurzaamheid: alles draait om de Aarde
Duurzaamheid kent vele aspecten: fossiele brandstoffen, CO2-uitstoot, opwarming van de aarde, voedselproblematiek en het verlies van verscheidenheid aan soorten (biodiversiteit). Wat zijn de effecten van de wereldwijde (samenvallende) ontwikkelingen als klimaatverandering en het uitsterven van planten en dieren? Welke antwoorden kunnen we daarop vinden als samenleving? De dramatische afname van insecten en koralen staat niet op zichzelf: alle mogelijke levensvormen hangen samen en zijn georganiseerd in kringlopen. Verstoren we ze, dan zijn de poppen aan het dansen want we zijn afhankelijk van ecosystemen. In de lezing van Ad Havermans passeren nieuwe inzichten de revue met betrekking tot het functioneren van ecosystemen en van het systeem aarde. Ad licht diverse kanten van duurzaamheid toe en daagt ons uit om ons steentje bij te dragen aan een duurzamere samenleving.

Over de spreker
Ad Havermans leidde twintig jaar lang docenten in het voortgezet onderwijs op en was werkzaam in het onderwijs en bedrijfsleven. Nu wijdt hij zijn tijd grotendeels aan natuur- en milieueducatie en duurzame ontwikkeling. Hij kan als geen ander in begrijpelijke taal vertellen over duurzaamheid.