Overzichtsexpositie van schilder Henri Hess

Vanaf zondag 2 september t/m zondag 28 oktober zal schilder Henri Hess zijn werken tonen in de expositieruimte van Kasteel Geldrop. Wat deze expositie bijzonder maakt is dat Hess zijn inspiratie voor veel van zijn schilderijen hier in de regio opdeed. Voor veel bezoekers wellicht een punt van herkenning. Hess heeft inmiddels in vele landen geëxposeerd waardoor hij ook buiten onze regio bekendheid geniet.

De expositie is open vanaf zondag 2 september en is daarna te bezoeken t/m zondag 28 oktober elke donderdag, vrijdag en zondag tussen 14.00 en 17.00 uur. Entree gratis.

De Geldropse schilder Henri Hess (1950) is een gepassioneerde kunstenaar, wat zich vertaalt in zijn directe en ongecompliceerde stijl. In zijn schilderijen beperkt hij zich tot het weergeven van de impressie, maar wel steeds duidelijk herkenbaar, daarin is hij op zijn best. Zijn donkere, soms sombere palet heeft plaatsgemaakt voor een overvloed aan frisse en vrolijke kleuren, die doen denken aan de Franse impressionisten. Op meesterlijke wijze weet Hess het licht in zijn doeken te vangen. Soms zet hij één verflaag over de andere heen waarbij hij een ongekende dieptewerking creëert.

Veelvuldig vind je hem zwervend tussen boerderijen en langs de oevers van de Dommel, met uitzichten op houtwallen en verre einders. Daar maakt hij zijn schetsen of schildert hij ter plaatse wat hem inspireert Zijn schilderijen stralen een sfeer van geborgenheid uit, die zijn oorsprong vindt in de rust van de natuur. Uit zijn werk spreekt een liefde voor de streek waar hij woont.

Maar ook verder van huis zoekt hij inspiratie. Landschappen van onder meer de Provence, stillevens, havengezichten van bijvoorbeeld Honfleur, beesten als koeien, kippen en mussen, gewone mensen, vijvers en bloemen. Indrukwekkend zijn de zomerse en herfstachtige landschappen in specifieke aardkleuren. Dorpsgezichten, markttaferelen en sommige stillevens hebben de weemoedige sfeer en stemming die Hess zo eigen is.

Zijn talent is in de jaren alleen maar gegroeid en in zijn doeken is zijn arbeidsvreugde terug te vinden. Niet voor niets heeft hij daardoor veel kunnen exposeren in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en de Verenigde Staten en in diverse andere musea. Zijn naam is inmiddels gevestigd!

Adres Kasteel Geldrop: Mierloseweg 1, 5662 KA Geldrop. Navigatie: Helze 8, tevens parkeerplaats. Kijk op http://www.kasteelgeldrop.nl.