Nu zelfs vissen het loodje leggen, is het voor veel dieren door de extreme droogte moeilijk voldoende water en voedsel te vinden. Er staan weinig of geen plassen en veel vruchten ontwikkelen zich slecht. Lijsterbessen bijvoorbeeld verdrogen en hun vruchten zijn amper eetbaar. In onze tuin kunnen we soelaas bieden. Vogels, insecten, eekhoorns en egels maken dankbaar gebruik van waterschalen. Ook bijvoeren is wenselijk.
Waterschalen
Roodborsten, mezen en mussen hebben aan een paar cm water al genoeg om een badje te nemen. Grotere vogels als merel, specht en een kauw kunnen wel een dieper bad gebruiken, van zo’n 5 à 10 cm. De voorkeur gaat daarbij uit naar een wat ruwere bodem, voor extra grip. Leg bijvoorbeeld enkele stenen in het bad of strooi er wat zand in. Ook insecten drinken uit de schalen. In een groene tuin zie je mogelijk zelfs eekhoorns en egels op het water afkomen.
Plaatsing
Plaats in de schaduw enkele schotels en schalen met vers water voor drinken en baden. Zet het bad ongeveer 2 meter bij bomen of struiken vandaan, zodat vogels snel kunnen vluchten bij gevaar. Als ze nat zijn kunnen ze namelijk niet goed vliegen. Vogels prefereren waterbaden die laag op de grond staan. Is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld vanwege een kat, plaats het bad dan op circa 1 meter hoogte.
Vogels voeren
Wil je nog meer genieten van de vogels in je tuin, leg dan voor een (rottende) appel neer en strooi havermout, gewassen rozijnen en zaden. Ook de zaden van je meloen kun je in de tuin leggen. Vooral gedroogde meelwormen gaan erin als koek (maar ze zijn niet goedkoop). Door verschillende oorzaken, waaronder verharding van tuinen, zijn er veel minder insecten dan vroeger. Bijvoeren is daarom het hele jaar door wenselijk. Pas echter op voor bedorven vetbollen en pindakaas bij warm weer. Tot slot: egels worden ziek van melk. Houd het bij water!
Vennen en poelen
Het schaarse water is nu onmisbaar voor dorstig wild. Laat daarom hond en paard niet in open water. Bovendien kunnen paarden de bodem en planten beschadigen en het water vervuilen.
IVN Geldrop maakt je natuurwijzer. Zie ook www.facebook.com/ivngeldrop. Kijk voor meer diervriendelijke tuintips op internet bij https://www.vivara.nl/water